Читај ми!

Хуманитарни базар за малу Мињу у Цетињској, од колача до услуга лекара и адвоката

Данас се у Цетињској улици у Београду одржaва хуманитарни базар за Мињу, двогодишњу девојчицу која болује од ретке болести АДСЛ. Терапија не постоји, за њом се трага – и управо за то су и потребна средства.

Хуманитарни базар у Цетињској улици у Београду одржава се од 15 до 19 сати. Ту се прилогом може помоћи малој Мињи, а други начин је слање СМС поруке на 3030 са бројем 1417.

На базару ће бити и хране, књига, накита, а биће одржана и лицитација са услугама које нуде адвокати и лекари. Сва прикупљена средства биће уплаћена за лечење мале Миње.

"Миња болује од ретке болести АДСЛ, то је метаболичка болест где због недостатка ензима долази до нагомилавања штетних материја у њеном организму. Због тога она има успорен психомоторни развој и епилепсију. Узрок је генетички, мутација у АДСЛ гену, а терапије нема. Ми, као породица, смо покренули два пројекта која за циљ имају проналажење ефективне терапије. Оба пројекта се раде у САД. Један је пренамена лека, где се већ постојећи лекови тестирају, односно њихова ефикасност у лечењу ове болести. Други пројекат, који је сложенији, јесте пројекат развоја генске терапије, где би се Мињи у њен нервни систем унео здрав АДСЛ ген“, објашњава Мињина мајка, Ива Милачић.

Развој генске терапије помогао би Мињи али свој другој деци која имају ову ретку болест.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи