Читај ми!

Од сутра подношење пријава за прикључење нелегалних објеката на инфраструктурну мрежу – шта је све потребно

Грађани који живе у нелегално изграђеним објектима од петка могу да се пријављују за привремено прикључење на струју, грејање, воду и канализацију. Рок за пријаву је 30 дана, током којих ће власници морати да приложе одговарајуће доказе о нелегалној згради у којој су купили стан или ако су кућу зидали без грађевинске дозволе. Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Ранко Шекуларац каже за РТС да је то министраство дужно да у року од 15 одговори на захтев подносиоца пријаве.

Ранко Шекуларац подсећа да право на пријаву имају власници или чланови породица који су купили и изградили те објекте.

Наводи да грађани, уз захтев за прикључење на струју, грејање, воду и канализацију, између осталог, треба да приложе очитану личну карту и геодетски снимак.

Поред тога, треба да докажу и власништво над објектом као што су купопродајни уговор, уговор о заједничкој градњи, инцвестицији или наследству.

Како би се свима пружила шанса да се прикључе на инфраструктуру, Шекуларац истиче да се може користити и оверена изјава лица под пуном материјалном и кривичном одговорношћу да гарантује да је објекат његов или у целости изграђен или купљен од инвеститора.

Тиме се обавезују да ће након прикуључења променити адресу и становати у објекту који су купили, изградили или на њега стекли право, каже Шекуларац.

Када подносиоци захтева испуне правне услове, надлежна оштина ступа у контакт са комуналним предузећем које проверава испуњеност техничких услова.

Према његовим речима, најкасније 15 дана по завршетку једномесечне кампање, ресорно министарство је дужно да обавести подносиоца захтева о исходу – да ли испуњава услове за прикључење.

Шекуларац сматра да не постоји могућност да грађани не стигну да прикупе сву потребну докментацију у предвиђеном року, наводећи да је пракса показала да геодетске организације могу да издају потребан снимак за један или два дана.

На питање да ли надлежне установе могу да гарантују да су ти нелегални објекти безбедни за живот, с обзиром на то да нису прошли технички пријем, Шекуларац напомиње да је овај процес одвојен од поступка озакоњења у којем се посебим елаборатима или изјавама стручњака грантује да су ти објекти у целости изграђени.

"Особа који прилаже пријаву за прикључак преузима одговорност на себе којом гарантује да је објекат у потпуности изграђен, да има темеље, зидове и кров", додаје Шекуларац.

Шекларац очекује да ће се уз помоћ ове акције доћи и до приближне евиденције особа које су нелегално градиле, будући да неће свако испунити услове за прикључење на инфраструктуру.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије