Читај ми!

Грујичић: Уз "Чувам те" сваку пријаву насиља можемо да испратимо до краја

Министарка здравља Даница Грујичић оценила је да национална платформа за превенцију насиља која укључује децу "Чувам те" омогућава да се свака пријава насиља испрати до краја и да се помогне сваком детету које се нађе у невољи. Посебно наглашава да та платформа омогућава пријаву насиља без јавног одавања личних података.

Даница Грујичић је на округлом столу у Палати "Србија" истакла да посвећеном координацијом цивилног и државног сектора на тему превенције и заштите деце од насиља, платформа "Чувам те" омогућава пријаву насиља без јавног одавања личних података.

"Желим да кажем свим грађанима да могу да остану потпуно анонимни. Почевши од прве пријаве, када пријављују неко насиље, тачно се види да ли желите или не желите да будете анонимни. Оно што је најважније јесте да добијате број по коме можете да пратите шта се десило са вашом пријавом", нагласила је министарка.

Такође, указала је да је посебно важно да је у то повезано око 190 здравствених установа.

Помоћ сваком детету у невољи

За сада ће, каже, то бити одговорни људи који ће на основу извештаја лекара попуњавати платформу.

Платформа "Чувам те" има умрежених 2.700 ентитета – све основне и средње школе, центри за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције, основна и виша јавна тужилаштва, национални центар за безбедност деце на интернету и установе социјалне заштите за смештај деце и омладине.

Министарка сматра да је "Чувам те" пројекат који треба да помогне сваком детету које се нађе у невољи да из ње што пре и са што мање трауме изађе.

"Ми желимо и све ћемо на том плану учинити да никоме не допустимо да науди нашој деци. Зато је овај пројекат Владе Србије од највеће важности за будућност наше деце", изјавила је Грујичићева. 

Како каже, треба радити на томе да се сваки облик насиља и све оно што је сумњиво – пријави.

"Боље је да постоји више негативних пријава за које ће се испоставити да се није десило ништа страшно, него да се нешто пропусти и да изгубимо младог човека или девојку зато што је вршено насиље над њима – било породично, било вршњачко, а да нисмо могли да им помогнемо", оценила је Грујичићева.

Више од 150.000 обука, 70.000 регистрованих корисника

Према њеним речима, у оквиру платформе завршено је више од 150.000 обука о томе како да се пријави насиље, а обуку је завршио и велики број деце.

"Ја молим и родитеље и наставнике и другаре и школе, ако приметите да се ваш другар повлачи, ако мења понашање, ако није више исти – морате га питати шта му је. Он има право да буде и болестан, али има право да буде и нерасположен зато што је на неки начин понижен", навела је Грујичић.

Помоћница директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Биљана Марић рекла је да платформа има два дела – први превентивно-едукативни део, где постоје обуке за децу, родитеље и наставнике и други – који се односи на пријаву насиља над децом.

"Истакла бих и додатно техничко решење, а то је мобилна апликација 'Чувам те', која омогућава деци да на само један клик на мобилном телефону родитељу или неком другом стигне порука о локацији са координатама где се дете налази", навела је Марићева.

На платформи "Чувам те" тренутно има око 70.000 регистрованих корисника, додала је.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара