Читај ми!

Јовановић: Уз нови закон добијамо и Канцеларију за информациону безбедност

Србија би ускоро требало да добије нови Закон о информационој безбедности и бољу заштиту података грађана и привреде. Измене закона неопходне су због нове директиве Европске уније у тој области, а рок за усклађивање је октобар 2024. године. Нацрт закона је спреман и предвиђа формирање Канцеларије за информациону безбедност каже министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

У априлу је формирана радна група са више од 50 чланова и како каже министар Јовановић, било је битно да се укључи и проивреда , академска заједница, институције које праве везу са локалним самоуправама.

"Он дефинише информациону безбедност како на државном тако и у привреди и у локолној самоуправи. Закон предвиђа формирање Канцеларије за информациону безбедност која ће бринути о различитим нивоима информационе безбедности, односно инцидентима", рекао је министар Јовановић.

Канцеларија ће деловати и проактивно, када се деси неки инцидент, али и унапред. Канцеларија ће имати своје лабараторије, тестове и едукационе садржаје.

"Инцидент високог ризика се до сада није десио у нашој земљи али морамо бити спремни за то. Пуно људи учествује у јавној расправи која ће трајати до краја месеца, има доста сугестија и важно је да их све чујемо, каже министар информисања и телекомуникација.

Јовановић пуну примену Закон о Информационој технологији очекујем од 2026. године.

Влада Србије је доста урадила по питању вештачке интелигенције и то је сегмент који је битно регулисати, каже министар Јовановић, и очекује да Србија следеће године добије нацрт закона који ће регулисати и ту област.

Потписивањем споразума са ЕУ имаћемо приступ фондовима, а све информавије о конкурсима "Дигитална Европа“ могу се наћи на сајту министарства.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи