Читај ми!

Око 2.500 постеља из доба короне на располагању здравственом систему – шта ће бити са ковид болницама

Скоро да смо заборавили на корону, а бројеви и даље потврђују да је има. Недељно буде око 200 оболелих, али за већину тај вирус није више тако опасан. Доктор Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља, каже за РТС да здравствени систем Србије сада има око 2.500 постеља које могу да се користе, а које су изграђене у доба короне. Истиче да је у ковид болницу у Новом Саду већ убачено 46 дијализатора и око 60 кревета за палијативно збрињавање, док се за болницу у Батајници чека решавање имовинскоправних односа пошто је изграђена на војном земљишту.

Доктор Мирсад Ђерлек каже да здравствени систем Србије сада може да користи објекте са око 2.500 постеља који су изграђени у доба пандемије коронавируса.

"У Новом Саду се већ почело са реализацијом пројекта, око 46 дијализатора је већ убачено у ковид болницу на Мишелуку, као и око 60 кревета за палијативно збрињавање", истиче Ђерлек.

Наглашава да је сувишно говорити о томе колико је битно палијативно збрињавање, с обзиром на епидемију малигних болести.

"То је бенефит и за пацијенте и за родбину која није едукована да таквим пацијентима пружи прву помоћ", истиче Ђерлек.

Болница у Батајници изграђена на земљишту Министарства одбране

Што се тиче ковид болнице у Батајници, Ђерлек каже да се чека решавање имовинскоправних односа, пошто је болница током пандемије коронавируса изграђена на војном земљишту, односно на земљишту Министарства одбране.

"То ће се решити, и последња замисао министарке је да неких 100 кревета одвојимо за палијативно збрињавање, а 50 за продужено лечење јер неки пацијенти захтевају да и по три или четири месеца буду збрињавани. Највероватније ћемо се, као у Новом Саду, одлучити и за један озбиљан дијализни центар", најављује Ђерлек.

Каже да се већ ради идејни пројекат и да се поједине просторије морају делимично реконструисати. "Надам се да у наредна два до три месеца можемо остварити оно што смо планирали", истиче Ђерлек.

Напомиње да је трећа ковид болница у Крушевцу припала Здравственом центру који ће део својих капацитета и одељења пребацити тамо, али да ће и палијативни центар заузети једно од примарних места.

Доктор Ђерлек каже да су искуства пацијената одлична и да нека истраживања показују да су пацијенти на дијализи најзадовољнији здравственим услугама које пружа здравствени систем Србије.

"Проблем је само био простор, а са овим ковид болницама решавамо проблем простора и надам се да ће наши пацијенти који су на дијализи бити још задовољнији", истиче Ђерлек.

"Нисмо склони да сами доносимо одлуке и пресуђујемо"

Има разних предлога за намену ковид болница и много потреба, а доктор Ђерлек истиче да се раде анализе задовољства пацијената и за шта би они највише волели да се нове просторије употребе, уз мишљење здравствених радника.

"Упоређујући те анализе, показало се да добрим планирањем и добрим анализама можемо доћи до најбољих решења. Нисмо склони да сами доносимо одлуке и пресуђујемо шта би било најбоље. Мислим да је много боље саслушати пацијенте и здравствене раднике него одлучити на своју руку шта би било најпаметније", каже Ђерлек.

Наводи да је на захтев клиника и клиничких центара део опреме из ковид болница подељен тамо где одмах може да се употреби и буде на услузи пацијентима.

"Део опреме ћемо, наравно, оставити за потребе не више ковид болница него дијализних и палијативних центара, тако да се испоставља да је изградња три ковид болнице са 2.000 постеља интензивне и полуинтензивне неге био изванредан потез у најтеже време за здравствени систем Србије у последњих 70 година", наглашава Ђерлек.

Каже да лекара и медицинског особља има довољно.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи