Читај ми!

Отказано такмичење у печењу прасића, афричка куга у 32 општине

Прво такмичење у печењу прасића, које је требало да се одржи у Аранђеловцу, отказано је после ванредне ветеринарске инспекције. Док организатори негодују, у Управи за ветерину тврде да је одлука донета због ризика од ширења афричке куге свиња. Та болест до сада је регистрована у 13 округа широм земље. Тешко се искорењује, оставља финансијску штету на привреду, и зато је неопходно да се произвођачи држе свих прописаних мера - апелују стручњаци.

Ко ће боље да припреми шумадијску посластицу - прасе на ражњу? Прво такво такмичење требало је да се одржи на фудбалском стадиону у Аранђеловцу.

"Сепра фест" забранила је ветеринарска инспекција, а организатори за то криве и веганску заједницу. 

"Нико се од нас не љути на веган заједницу зато што су слали мејлове, али мислим да републички инспектор није морао тако да поступи, могао је да сагледа, да изађе на терен да види. Напомињем, за свако прасе је пре уласка на фестивал потребна потврда да је месо испитано и исправно", каже Владимир Николић из "Сепре".

Организатор није имао дозволу за одржавање манифестације, кажу у Управи за ветерину. Додају и да је разлог више за забрану такмичења - афричка куга свиња.

"Анализом ризика одржавање Сепра феста, утврдили смо да би због неповољне епизоотиолошке ситуације у вези са кугом у појединим окрузима дошло до потенцијалне опасности од ширења афричке куге и на слободне територије, чиме би била угрожена безбедност хране, животиња", каже Милош Петровић, директор Управе за ветерину.  

Афричка куга свиња од јуна се убрзано шири и до сада је регистрована у 32 општине на више од 1.400 свиња. Против те болести не постоји вакцина, па је једино решење - еутаназија. До сада је уклоњено 17.600 оболелих животиња. 

"Прво сам приметио да није хтела да једе, анемија, ангажовали смо ветеринаре, дали су нам упуте. Они су дошли, предузели кораке", каже Видан Младеновић произвођач из Сефкерина.

"Надокнада штете која настаје приликом спровођења мера се финансира комплетно из буџета, тако да ће власници газдинстава где је спроведена добити пуну исплату штете", рекао је Милош Петровић, директор Управе за ветерину.

Вирус који изазива болест није опасан за људе, али оставља последице на привреду. Погођена подручја трпе финансијске губитке због забране трговине и клања. Стручњаци указују да примарна производња није угрожена, али зараза увећава списак проблема српског сточарства.

"Највећа опасност прети од тога да вирус уђе на велике комерцијалне фарме где би и генетски потенцијал и тов свиња дошао у проблем. Питање је колико брзо би то могло да се подигне. Сам биолошки циклус код свиња иде на 6-7 месеци, али велика материјална штета би била тешко надокнадива", истиче Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

Стручњаци апелују да се свака промена здравственог стања животиње без одлагања пријави ветеринару. Фармери су дужни да у угроженим и зараженим подручјима појачано спроводе прописане мере.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару