Читај ми!

Помен жртвама злочина у Старом Грацку – породице и даље чекају правду

Одавањем поште и парастосом у селу Старо Грацко код Липљана обележена је 24. годишњица од убиства 14 српских жетелаца. Један је од најтежих злочина над Србима, који још увек није расветљен, од доласка међународне мисије на Косово и Метохију. Међународно правосуђе у Приштини одустало је од истраге, а Срби инсистирају на истини и извођење одговорних пред лице правде.

Уместо да се радују жетви, за преостале Србе у Старом Грацку она је симбол туге и то већ 24 године. Славица Јанићијевић упорно понавља да су јој без икаквог разлога убијени отац, брат и стриц. те да је све у рукама међународне заједнице одговорне у то време за безбедност на Косову.

"Зашто Еулекс доноси одлуку без нашег питања? Ако су привремено дошли овде, А ми живимо овде – значи да треба ми да се питамо, а не да донесу једнострану одлуку да престајемо да тражимо починиоце“, каже Јанићијевићева.

"Верујемо да ће правда стићи"

Парастосом у Старом Грацком окупљени су поручили да нису заборавили на злочин, а представнике међународне заједнице где су данас питају. 

"Зашто нема представника међународне заједнице у Старом Грацком, Гораждевцу. Макар мало да покажу жал за оним што се десило. То питање им и данас постављамо. Увек ћемо постављати док је света и века, верујући да ће правда стићи. Нећемо одустати од тих питања", истиче Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе.

Осим поруке међународној заједници да расветли истину, са парастоса и порука и престалим Србима у Старом Грацку и централном Косову да чувају своју дедовину. 

"Ако се дрзнемо да та имања на којима су пострадали, хришћански настрадали да сачувају ове просторе, продамо – продаћемо и њихове жртве и њихову крв", каже Драгиша Јеринић, парох у Липљану. 

Стало се са истрагом

Мештани Старог Грацка сматрају да доказа има довољно да се расветли убиство 14 жетелаца, међу којима је најмлађи имао 17 година. Седам Албанаца, припадника бивше ОВК, било је под истрагом за убиство.

Унмик, а касније Еулекс занемарили су што су код једног од осумњичених пронашли пиштољ убијеног Јовице Живића. Правници и адвокати кажу да је окривљени требало да објасни како је дошао до пиштоља, а није. И на томе је стало.

Српска листа: Приштина игнорише злочин

Српска листа је, указујући на злочин у Старом Грацком за који нико није осуђен и поред више доказа, оценила да лидери приштинских институција "по обичају данас неће подсетити јавност на то страдање невиних Срба, како би сачували наратив да су само Албанци жртве, а Срби злочинци".

Истичући да је "гробље на коме су сахрањени српски жетеоци више пута скрнављено, а надлежне институције као што нису пронашле њихове убице, никада нису пронашле ни оне који су скрнавили гробље на коме они почивају", Српска листа указује да ће поново изостати рекација Приштине.

Српска листа затражила је од међународне заједнице да од институција у Приштини захтева да пронађу и казне починиоце масовног убиства у Старом Грацком, "у нади да се такав злочин никада неће поновити".

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару