Читај ми!

Први контингент Војске Србије у мировној операцији на Синају

У Центру за мировне операције у касарни "Бањица" у Београду одржана је војна свечаност поводом испраћаја првог контингента Војске Србије у међународну мировну операцију на Синајском полуострву.

Војска Србије ће у мировној операцији "Међународне снаге и посматрачи" ангажовати десеточлану инжињеријску радну групу у саставу америчког контингента, што ће бити прво заједничко ангажовање наше и америчке војске у мисијама изградње и очувања мира у свету, саопштило је Министарство одбране.

Инжењерци Војске Србије ће бити задужени за инжењеријске и инфраструктурне радове у кампу мисије у јужном делу Синајског полуострва.

Они су претходно на полигонима и вежбалиштима Војске Србије прошли специјалистичку и тактичку обуку прилагођену захтевима мисије, како би у потпуности били спремни за реализацију додељених задатака у зони операције.

Свечаном испраћају су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са сарадницима, државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил, те родбина и пријатељи припадника Војске Србије који се упућују у мировну операцију.

Начелник Генералштаба је овом приликом командиру инжењеријске јединице капетану прве класе Предрагу Живановићу уручио заставу Републике Србије, уз поруку да професионално и одговорно извршавају све додељене задатке у мировној операцији, достојно презентују лик и дело припадника Војске Србије и граде добре односе са припадницима страних оружаних снага.

Мисија независне мировне организације "Међународне снаге и посматрачи" (Мултинатионал Форцес анд Обсерверс) настала је у складу са споразумом између Арапске Републике Египат и Државе Израел 1981. године, са циљем спровођења безбедносних одредаба Египатско-израелског споразума из 1978. године.

Ђурић: Поносан сам на учешће српске војске у мисији на Синају

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић поручио је да је поносан што је Војска Србије послала први контигент у међународну мировну операцију на Синајском полуострву.

''Поносан сам на испараћај првог контигнента Војске Србије у мировну мисију међународних снага и посматрача на Синају, где се придружују контингенту америчких снага у њиховом првом заједничком ангажману на очувању и изградњи мира. Увек је лепо видети српске и америчке војнике како раме уз раме доприносе глобалном миру, безбедности и стабилности'', написао је Ђурић на свом налогу на Твитеру.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару