Читај ми!

Мали Вељко се бори са атрофијом мозга – потребна му је наша помоћ за лечење у Америци

Двогодишњи Вељко Стојковић болује од атрофије мозга, ретке неуродегеративне болести, а тачну дијагнозу још нема. Након што лекари из Србије, али и Европе, нису успели да је поставе, Вељко крајем месеца путује на клинику Мејо у Сједињеним Државама. По свему судећи, изгледа да ће се по њему болест звати: Вељко.

Вељко Стојковић je рођен као здрава беба, али са три месеца кренуле су прве тегобе.

"Изгубио је битне функције, попут научених речи до тог тренутка – исхране, равнотеже. Стао је не само са развојем, него се и вратио на ниже ступњеве", прича Дарко Стојковић, Вељков тата.

Драгана Стојковић, Вељкова мама, каже да је врло напорно и тешко одржати Вељка у животу, попут тренутка када је престао да чује, да једе, изгубио акт гутањ и слух. "Био је попут биљке", прича Драгана.

Трпи болове, има напада, не спава

Да би платили трошкове анализа и одласке у европске клинике, Стојковићи су продали стан у Жабљу, а живе у кући у Чуругу коју им је дао на коришћење један хуман човек.

Морали су да дају отказе на послу, јер брига о Вељку захтева оба родитеља, а брину и о његовом старијем брату. Вељко све време трпи велике болове и не спава по 30 сати. Решење за помоћ и негу другог лица, на које имају право, Стојковићи још чекају. 

"То је нама најтеже падало. Десет месеци се боримо са дететом које не спава, има нападе, а нису епилептични. Не знамо ни какви су. Не можемо да га умиримо и на крају завршавамо на клиници да би  венски добио лек који ће га успавати", објашњава Вељкова мајка.

Да би стигао до дијагнозе можемо помоћи сви

Мејо клиника већ је направила пилот-пројекат, а заједно са Универзитетом Харвард, покушаће да поставе дијагнозу, јер се претпоставља да Вељко болује од потпуно непознате ретке болести.

"На новоу РНК раде се сва испитивања. Детаљно и подробно, не само медицински, већ и научно-истраживачки, испитаће целу позадину његовог стања да би добили дијагнозу, за почетак“, каже Вељков тата.

Држави су се обратили да Вељку обезбеди медицинску пратњу до Америке, а одговор чекају. Да би Вељко стигао до Америке и дијагнозе, можемо помоћи сви, слањем СМС поруке са текстом 1465 на број телефона 3030.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи