Читај ми!

Познајете их по белим шлемовима и штитовима - шта све могу припадници Полицијске бригаде

Хапшења опасних криминалаца, обезбеђење највећих спортских догађаја и сузбијање нереда на улицама, проналажење и уништавање експлозивних направа, само су неки од послова које свакодневно обавља ПЈП Полицијска бригада. Јединица је формирана одмах после завршетка Другог светског рата, мењала је име, али никад и намену.

Најпрепознатљивији су по белим шлемовима и штитовима, популарним "корњачама" - али, припадници Полицијске бригаде нису задужени само за регулисање јавног реда и мира. Упад у објекат и хапшење опасних криминалаца део је свакодневне обуке у бази.

“Посебна јединица полиције Полицијска бригада поред оперативног, тј. борбеног дела има и специјалистички батаљон, у којем се налазе припадници чете коњаника, чете водича службених паса, чете за противдиверзиону заштиту и механизоване чете. Тако да смо ангажовани на доста послова и задатака“, каже за РТС командат јединице Радослав Репац.

Како би што боље извршавали задатке, велику пажњу придају и, како кажу, физичкој спремности и борилачким вештинама.

“Увежбавамо различите врсте бацања, које обухватају више борилачких дисциплина, попут џудоа, аикида, каратеа, теквонда. Исто тако, припадници ће показати различите захвате, бацања и полуга које се примењује у свакодневном животу“, објашњава нам Дарко Грујић, један од припадника.

У акцији са бригадом

Након увежбавања и обуке у бази, припаднике Полицијске бригаде пратили смо и на редовном задатаку док брину о јавном реду и миру током кошаркашке утакмице. Неколико сати пред почетак утакмице, важно им је, кажу, да навијачи супарничких тимова не дођу у контакт.

“Приликом одржавања спортских манифестација каква је кошаркашка утакмица Црвене Звезде и Партизана, која је одлуком надлежних органа проглашена за манифестацију повећаног ризика, посебно је битно да се на време уоче, идентификују и даље поступа према организованим групама навијача и њихово евентуално усмеравање ка хали“, истиче Радоје Васојевић командант Другого оперативног батаљона.

Традиција дуга 76 година

Свакодневни ангажман полицајаца из ове јединице траје од 1946. године, када је и формирана. После Другог светског рата окупљени су коњаници из НОБ-а.

"У зависности од стања у земљи, од безбедносних изазова који су били свих тих 76 година, Полицијска бригада је у неколико наврата реорганизована, мењала је своју организациону структуру, исто тако мењала и име. Од Коњичког ескадрона, преко Одреда милиције, Бригаде градског СУП-а, Бригаде милиције, до данашњег назива Полицијска бригада", каже Репац.

О изазовима и ризицима којима је Полицијска бригада изложена, најбоље сведочи податак да је од деведесетих година, 15 полицајаца изгубило живот вршећи своју дужност.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару