Читај ми!

Повећан број стипендија ”Доситеја“ за најбоље студенте у Србији

Фонд за младе таленте Републике Србије објавио је Коначну листу добитника стипендија у оквиру Конкурса за стипендирање најбољих студената завршне године основних академских студија и студената завршне године мастер академских студија за школску 2022/23. годину и повећао број стипендија у односу на првобитно предвиђен број. Тако ће ове године, стипендију ”Доситеја” добити укупно 1.158 студената основних и интегрисаних и 503 студента мастер студија, чиме се додатно улаже у развој талената у Србији.

Будући да кандидати интегрисаних студија имају могућност да се пријаве само једаном у току школовања за ову стипендију, у сарадњи са представницима СКОНУСА, раније је на седници Фонда, усвојена Одлука о повећању броја стипендија за основне академске и интегрисане академске студије за образовно – научно поље медицинских наука, чиме је дупло повећана квота за област медицинских наука обезбеђивањем додатнe 104 стипендијe.

Упражњена места у техничко-технолошкој и природно-математичкој области процентуално су распоређена на поља друштвено-хуманистичких наука, уметности и поље интердисциплинарних, мултидисциплинарних и трансдисциплинарних студија, која нису обухваћена додатним повећањем попут области медицинских наука.

Уједначени критеријуми

Поред повећања броја стипендија и дигитализације целокупног процеса пријаве и обраде података кандидата, од ове године унапређен је и систем расподеле стипендија према научно-образовном, односно уметничко-образовном пољу, а у складу са Исходима акредитација високошколских установа и студијских програма у Републици Србији које је усвојило Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању.

Овакав начин расподеле стипендија у оквиру сродних области уведен је због постизања праведног рангирања кандидата по уједначеним критеријумима, узимајући у обзир све специфичности различитих студијских програма, разлике у врсти и начину вредновању знања, као и начину оцењивања на различитим факултетима. Управо рангирањем унутар истих или сродних области обезбеђен је најправеднији систем расподеле стипендија.

Увођење стручне праксе

Фонд за младе таленте је да предстаља стуб развоја Србије као места настанка и развоја талената, размене знања и идеја.

У оквиру свеобухватне реформе Фонда за младе таленте, осим финансијске подршке изузетним ђацима и студентима Фонд од ове године уводи и менторски програм у каријерном развоју. Уведена је обавеза обављања стручне праксе за све стипендисте, у трајању од најмање три месеца у јавном сектору, коју проналази каријерни саветника Фонда у складу са стручним образовањем кандидата. Стручна пракса је плаћена за све кандидате и да представља највећи бенефит управо за најбоље студенте медицине, који имају обавезан неплаћени стаж.

Фонд за младе таленте, у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација, од 2008. године бави се развојем младих талената, а до данас је додељено више од 40.000 стипендија и награда студентима и ученицима средњих школа. Уведеним новинама Фонд за младе таленте обезбедио је континуирано стипендирања пет одсто најбољих студената у свакој области.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару