Читај ми!

Пашалић: Децу која присуствују насиљу третирати као жртве насиља

Заштитник грађана Зоран Пашалић поново је затражио од надлежних органа да предузму активности за измену Закона о спречавању насиља у породици којима би се, између осталог, прописало и да је дете жртва насиља увек када присуствује насиљу над чланом породице или блиском особом.

Зоран Пашалић је, у сусрет 4. јуну – Међународном дану деце жртава насиља, рекао да надлежни органи неретко дете које присуствује насиљу у породици не препознају и не третирају као жртву насиља, те да због тога долази и до фаталних исхода.

У препорукама које је Заштитник грађана упућивао надлежним органима који поступају у случајевима насиља у породици наглашавано је да је дете увек жртва насиља у породици када присуствује породичном насиљу над чланом породице или блиском особом.

"Утврдили смо различита поступања надлежних органа у заштити деце од насиља у породици, као и неправилну или недоследну примену Закона о спречавању насиља у породици, која најчешће резултира изостанком процене ризика за дете од стране поступајућих полицијских службеника, а касније и стручних радника органа старатељства, због чега деца најчешће нису била обухваћена индивидуалним плановима заштите", рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је подсетио да је по сопственој иницијативи, на основу објава у медијима да је двогодишња девојчица из околине Зајечара преминула након што ју је претукао ванбрачни супруг њене мајке, у фебруару 2023. године покренуо поступке контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад и Здравственог центра у Зајечару, Министарства за бригу о породици и демографију и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Током овог поступка контроле, који је окончан крајем маја 2023. године, Заштитник грађана је тражио од ресорног министарства да извршни надзор над радом зајечарског Центра за социјални рад (ЦСР), током којег су утврђени пропусти у стручном раду Центра јер је само формално поступао по моделу заштите од насиља у породици и јер је изостало сачињавање планова мера и услуга заштите жртава насиља.

Заштитник грађана је још утврдио да је ЦСР Зајечар у целости поступио по наложеним мерама Министарства за отклањање пропуста, а од директора тог центра тражи да обезбеди да стручни радници у будућем раду децу присутну породичном или партнерском насиљу увек и без изузетка третирају као жртве насиља, злостављања или занемаривања и у складу с тим планирају и предузимају мере за заштиту детета.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво