Читај ми!

Велика матура поново одложена - проба крајем маја, али само из једног предмета

Бранислав Ранђеловић, директор Завода за контролу квалитета образовања и васпитања каже за РТС да су за малу матуру задаци припремани током претходне јесени, и да ће Министарство да одлучи да ли ће бити другачијих услова за децу из ОШ "Владислав Рибникар". Каже да теоретски постоји могућност да се следеће године одржи велика матура и да ће проба крајем маја бити само из матерњег језика.

Бранислав Ранђеловић је гостујући у Београдској хроници РТС-а да уз сво уважавање ситуације и породице жртава из ОШ “Владислав Рибникар“, матура мора да се спреми и због остатка система.

"Да ли ће бити другачијих односа и услова за децу из Рибникара, о томе ће одлучити министарство", казао је Ранђеловић.

Матуру су, каже, раније припремили, задаци су спремани током протекле јесени.

"Новитет је да је трећи комбиновани тест сада трећи изборни тест. Осмацима смо олакшали. Чини нам се да је то добар потез, а видећемо после јуна да ли ће резултати бити бољи или лошији у односу на комбиновани тест", истиче Ранђеловић.

Напомиње да матуру спремају онако како је у правилницима. "Пратили смо стандарде. Деца не треба да очекују ништа теже или лакше у односу на раније генерације", наводи.

Додаје да је сада касно за савете.

"Деца се спремају, имали су пробу. Сигуран сам да су искористили паметно сазнања након пробне матуре. Саветујемо да буду мирни и сталожени, неће бити ништа што нису видели у школи", указује Ранђеловић.

На питање због чега се и овог пута предложило одлагање велике матуре, Ранђеловић истиче да како се чуло, предлог иде од Министарства, у правом тренутку, када измене Закона о средњем образовању иде у Скупштину.

"Надамо се да ће Скупштина усвојити предлог који је врло разуман. Много смо разговарали са колегама унаоколо по Србији, и то јесте иницирало предлог. Није ствар само у изменама закона. Факултети су требали још августа прошле године да изађу и да ђаци који се спремају за матуру знају услове. Већ смо у цајтноту и чинило се да је касно за ову генерацију"; напомиње Ранђеловић.

Наводи да је најбољи метод преписати од неког ко је то успешно извео.

"Али је и у окружењу ишло са много странпутица. Матура није тек тако да се уведе, много је ту деце, факултета. Ово министарство није спремно да крене у тако озбиљан потез ако све није припремљено како треба", истиче Ранђеловић.

Каже да теоретски постоји могућност да се следеће године одржи велика матура.

"Мислим да би било разумно због деце да идемо овим путем како је Министарство предложило", казао је Ранђеловић.

Наводи да је рађен тест ПИЛС са четвртацима у јеку короне и да су показали изнад просечне резултате.

Подсећа да ће имати пробу велике матуре крајем маја месеца, само из матерњег језика. "Ако буде одложена имаћемо врло вероватно још неколико проба, пре свега са онима који су сада први разред", закључио је Ранђеловић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво