Читај ми!

На свака два минута у Европи нестане једно дете – колико систем Амбер алерт може да помогне у проналажењу

На Међународни дан нестале деце упозоравајућа статистика – на свака два минута у Европи нестане једно дете. У Србији је прошле године пријављен нестанак скоро 6.700 деце. У највећем броју случајева реч је о бекству. До краја године требало би да се и у нашој земљи примењује Амбер алерт систем за брже проналажење несталих малишана. Систем се покреће када постоји реална процена да је нестало дете у животној опасности.

Хиљаде и хиљаде деце нестане у ратним подручјима. Петогодишње дечаке киднапују на кућном прагу и шаљу на фронт.

"Имате држава у којима 70-80 одсто деце није регистровано на рођењу. Та деца пошто су правно невидљива, она не постоје, њих је јако лако узети, изместити, однети, продати, убацити у неке групе за вршење кривичних дела или за оружане сукобе или за проституцију продају, шта год", каже проф. др Невена Вучковић Шаховић.

Без обзира на све трагедије које нам се дешавају, у том погледу, Србија је безбедна. Када се пријави нестанак детета у највећем броју случајева реч је о његовом бекству из породице или пак из установе социјалне заштите.

"Имамо огроман број малолетних лица која малтене свакодневно беже из тих домова. Таквих случајева имамо преко 50 процената, што сложићете се заиста огроман постотак. Имамо неколико малолетних лица који су претходних неколико година, њихов нестанак пријављиван преко 100 пута", наводи Зоран Буковић, шеф Одсека за потраге у Служби сузбијања криминала МУП-а.

Марија Вукашиновић из Тима за подршку жртвама трговине људима и Европског броја за несталу децу напомиње да имају конкретне предлоге како рана детекција да се унапреди како уопште не би дошло до нестанка.

"Систем социјалне заштите и образовни систем, али и здравствени систем имали су ранија сазнања о том детету. Имамо конкретне предлоге како та рана детекција да се унапреди како уопште не би дошло до нестанка", додаје Вукашиновићева.

И за одбеглим дететом креће се у потрагу као да је отето. Управо због отмица Србија ће најкасније до краја године добити систем Амбер алерт, брзог обавештавања грађана на које се рачуна у проналажењу детета.

"Да нам дају информације о кретању тог детета, нпр. ако је реч о аутомобилу којим је то дете напустило место одакле је нестало да бисмо могли да предузмемо мере из наше надлезности и што пре пронађемо дете. Неће се укључивати за свако нестало дете, него када постоје околности које указују да је угрожена безбедност, односно живот детета, онда ћемо укључивати тај систем", објашњава др Данило Стевандић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова.

Тако је и у дражавама које већ имају такве системе. У више од 98 одсто случајева дете се пронађе у року од 72 сата.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво