Читај ми!

Спасовданска литија у Београду, патријарх служиo помен страдалима у масовним убиствима

Београд обележио славу – Спасовдан. Спасовданска литија, на чијем челу је био патријарх Порфирије са свештенством СПЦ, прошла је централним градским улицама. Патријарх служио помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Извештај Јоване Вулиновић

Завршена Спасовданска литија, мошти Николаја Српског унете у Храм Светог Саве

Спасовданска литија завршена је након служења молебана и беседе патријарха Порфирија, уношењем моштију Светог Николаја Српског у Храм Светог Саве.

Окупљени грађани су ушли у храм како би се помолили и целивали мошти српског светитеља.

Мошти Светог Николаја Српског биће у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу.

Суочили смо се у ове дане са страшним злом које нас је све поразило, јер је напало нашу децу и преко њих нас и погодило нас тако да смо занемели, поручио је патријарх Порфирије окупљенима испред Храма Светог Саве.

Ум посустаје пред покушајима сваког логичног објашњења онога што се догодило, додао је.

"Зло нема име и презиме, нема узраст и пол, расу и нацију, опредељење – зло је неухватљиво и ма шта чинили, зло се не може коначно и потпуно победити никаквим институцијама, техникама, вештинама и способностима, ма колико оне биле ефикасне и корисне. Знање је потребно, али не и довољно. Техника и вештина помажу, али не избављају, филозофија, политика, наука и уметност – све је то благословено и потребно и донекле решава наше проблеме и потребе, али суштинска питања о циљу постојања о страдању, радости и тузи, о истини, лажи, животу и смрти, о добру и злу – остају без коначног одговора", навео је патријарх Порфирије.

"Шта нам је чинити? Ниједно кључно питање човек не може решити само својим снагама. Наравно, морамо учинити све што је до нас, али онда своје снаге и подвиге удружити са снагом Божјом, морамо вером и молитвом отворити врата благодати Божјој да делује са нама и у нама како би наши напори и знања уродили плодом за добро других и нама на корист", нагласио је патријарх.

Истиче да се морамо замислити добро и да се морамо тргнути и пробудити.

"Сви смо погођени, сви осећамо неизмерну тугу и бол, сви имамо трауму и зато смо сви потребни једни другима као потпора и ослонац. Заједно смо на крсту, да бисмо заједно васкрсли морамо се сви у молитви и покајању сабирати, окупљати око светитеља и олтара Божјих. Не смемо дозволити себи да само и искучљиво оптужујемо једни друге и тако сејемо ново семе зала и неспоразума", нагласио је патријарх Порфирије.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Молебан испред Храма Светог Саве

Литија предвођена ћивотом са моштима Светог Николаја Српског стигла је до Храма Светог Саве.

Патријарх Порфирије испред храма служи молебан.

Патријарх служи помен страдалима у масовним убиствима

Патријарх Порфирије служи помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Кренула Спасовданска литија од Вазнесењске цркве

Спасовданска литија кренула је око 18.30 сати од храма Вазнесења Господњег у Београду, у присуству црквених великодостојника и грађана.

Програмом је предвиђено да литија застане на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, где ће патријарх српски Порфирије служити помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Литија предвођена ћивотом са моштима Светог Николаја Српског ће преко Трга Славија и Булевара ослобођења доћи до Спомен-храма Светог Саве, пред којим ће патријарх Порфирије служити молебан и обратити се верном народу.

Грађани се окупљају испред Вазнесењске цркве

Испред Вазнесењске цркве у Београду окупили су се грађани како би учествовали у Спасовданској литији која ће кренути од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве.

На челу Спасовданске литије је ћивот са моштима Светог владике Николаја.

Мошти Светог Николаја Српског стигле су јуче у послеподневним часовима у Београд у Храм вазнесења Господњег.

Мошти свеца биће од вечерас у Храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу, 27. маја.

Викар патријарха, владика Петар Топлички, објаснио је у разговору за РТС зашто је патријарх донео одлуку да мошти баш овог светитеља буду на челу литије.

Београд обележава Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.

Патријарх Порфирије служио је јутрос архијерејску литургију у Вазнесењској цркви у Београду, у присуству великог броја верника. Славски колач преломио је у присуству челника града Београда и функционера Владе.

понедељак, 25. септембар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"