Читај ми!

Патријарх Порфирије служио празничну литургију у Вазнесењској цркви

Патријарх Порфирије служио је јутрос, на празник Спасовдан, архијерејску литургију у Вазнесењској цркви у Београду, у присуству великог броја верника. Славски колач преломио је у присуству челника града Београда и функционера Владе.

Патријарх Порфирије служио празничну литургију у Вазнесењској цркви Патријарх Порфирије служио празничну литургију у Вазнесењској цркви

Патријарх је јутрос служио литургију, а касније је освештао и преломио славски колач у присуству челника града Београда и функционера Владе.

Том приликом, патријарх Порфирије је поручио да се слава још од времена деспота Стефана Лазаревића слави на исти начин, што показује, како је рекао, колико је она значајна.

Истакао је да је важно да будемо, не само данас, већ и сваког другог дана организовани у животу. "Важно је да тежимо вишим стандардима и да имамо институције које ће нам све то омогућити", истакао је Порфирије.

Како је рекао, важно је да поред телесног негујемо и духовно. "Градска слава се слави још од времена Деспота Стефана Лазаревића на исти начин, што показује колико је она значајна", рекао је Порфирије.

Он је истакао да славећи славу славимо и Бога, те да се на тај начин са њиме сједињујемо. Градоначелник Београда Александар Шапић је као домаћин славе честитао Спасовдан свим Београђанима. "Докле год сам на челу града трудићу се да се негују традиционалне и духовне вредности", рекао је Шапић.

Патријарх је синоћ у Вазнесењској цркви дочекао кивот са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског, који су унели припадници Гарде Војске Србије, након чега је уследило празнично бденије.

На вечерашњој Спасовданској литији која је планирана од 19 сати на челу колоне биће кивот са моштима Светог владике Николаја Српског, а народ ће се кретати од Вазнесењске цркве до Светосавског храма.

Током литије, на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, биће служен помен страдалим ђацима у ОШ "Владислав Рибникар" као и настрадалима у Младеновцу.

На крају литије, патријарх српски ће пред Храмом светог Саве служити молебан за децу и народ српски.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво