Читај ми!

Бранкица Јанковић: Јуче смо први пут чули тишину, морамо наћи више времена за нашу децу

У јучерашњој пуцњави у београдској ОШ "Владислав Рибникар" страдало је осморо деце и радник обезбеђења. Оваква трагедија је незапамћена у историји Србије. Повереница за заштиту равноправности Брнакица Јанковић рекла је да родитељи треба да нађу више времена за своју децу, да их слушају и посматрају. Неће вам они тек тако све рећи са врата, морају да вам верују, рекла је Јанковићева.

Деветоро је убијено, а седморо рањено у јучерашњој пуцњави у школи на Врачару. Починилац је тринаестогодишњи дечак, који је приведен, као и његови родитељи.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је саучешће свима које је погодила јучерашња трагедија, уз наду да ће деца и наставница преживети, да ће наћи начин да се опораве од ове трагедије, али и да ће деца пронаћи начин да ту трауму преживе.

У тренутку када је чула за пуцњаву имала је, каже помешана осећања и грижу савести јер јој је прва помисао била да јој је лакнуло што то није школа њене деце.

"Дете је убило децу, то је прво пало на памет, ја то не могу још да процесуирам, провела сам много година у социјалној заштити и нисам неспремна на овакве ситуације и сама сам указивала на изопачени систем вредности чије последице живимо и чије смо последице осетили у најболнијем облику", рекла је повереница.

Емоције које преплављују све су туга, бес, страх и то је сасвим нормално, рекла је Јанковићева.

"Али јако је важно да будемо одговорни и разумни, да препустимо последњу реч надлежнима и стручњацима да објасне шта је било, да чујемо коначну верзију, да склопимо све коцкице мозаика, да га процесуирамо. Да дуго разговарамо и пронађемо начин да учинимо све што је у нашој моћи да се не понови", навела је повереница Јанковић.

Њој је доминантни утисак јуче била – тишина.

"Први пут имам осећај да у овом времену буке, ми смо цивилизација буке у којој нико никога не слуша, да смо јуче први пут чули тишину, први пут се чујемо и ако може нешто корисно да се извуче, то је да се сви преиспитамо и да се све у систему промени, и у институцијама и у школама и у медијима, али и у нашим кућама и породицама, то би била моја порука", рекла је Јанковићева.

Сматра да је потребно да сви родитељи нађу време којег нису имали довољно за своју децу.

"Говоримо у име пуно људи, не само да их слушамо, већ и посматрамо, то дечје душе боли, неће вам они тек тако све рећи са врата, имам тај и тај проблем, морају да вам верују и ви да их посматрате по кораку како улазе у кућу. Мислим да ће данас поверење и искреност постати оно што је био новац, ништа не може да буде исто", рекла је повереница.

Цело гостовање Бранкице Јанковић у Јутарњем програму можете погледати у видео-снимку на почетку текста.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару