Читај ми!

У спомен на убијене раднике РТС-а у 14.06 прекинут пренос финала турнира "Играјмо за 16"

У 14.06 пренос утакмице суперфинала меморијалног турнира "Играјмо за 16“ је прекинут, како бисмо се симболично присетили шеснаест радника РТС-а убијених 23. априла 1999. у НАТО бомбардовању, у 2.06.

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у два сата и шест минута иза поноћи 23. априла 1999. године. Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Тада је погинуло 16 радника РТС-а.

Синоћ је у 2.06 одржан помен убијенима крај споменика "Зашто", а брат страдалог Синише Медића је поручио да бол није ништа мања после свих ових година.

"Шеснаест обичних људи који су имали породице које су их чекале да се врате с посла и с њима поделе добро и зло које их је оптерећивало тих дана. Од њих 16, десеторо није било ни удато ни ожењено. Нису добили прилику да оснују своје породице, да добију потомство и да живе један свој нормалан живот. Неко је одлучио да им све то одузме и да им одузме оно што је највредније, а то је живот", рекао је Мирослав Медић.

У спомен на 16 радника РТС-а сваке године се организује меморијални турнир "Играјмо за 16", а финале се одржава данас у Спортском центру Вождовац, на чувеном паркету Бањице. Најбоље екипе у малом фудбалу овогодишњег меморијала боре се за престижни трофеј у малом фудбалу у женској и мушкој конкуренцији.

Животе су у бомбардовању РТС-а изгубили: Јелица Мунитлак – шминкер, Ксенија Банковић – видео-миксер, Дарко Стоименовски – техничар у размени, Небојша Стојановић – техничар мастера, Драгорад Драгојевић – радник обезбеђења, Драган Тасић – електричар, Александар Делетић – дизајнер програма, Славиша Стевановић – техничар у размени, Синиша Медић – дизајнер програма, Иван Стукало – техничар у размени, Дејан Марковић – радник обезбеђења, Милан Јоксимовић – радник обезбеђења, Бранислав Јовановић – техничар мастера, Слободан Јонтић – монтер, Милован Јанковић – прецизни механичар и Томислав Митровић – режисер програма.

Руже испред споменика "Зашто" јуче су положила и деца из спортских клубова са Косова и Метохије.

У спомен страдалим радницима РТС-а изведен је падобрански скок, са заставом која је носила ликове убијених.

За погибију радника РТС-а до сада је одговарао Драгољуб Милановић, који је 2002. осуђен на десет година затвора због непоштовања наређења Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измести из зграде у Абердаревој улици.

Удружење новинара Србије (УНС), Струковни синдикат Радио-телевизије Србије и Синдикат новинара Србије (СИНОС), уочи обележавања 24 године од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а, истакли су да је та војна организација починила ратни злочин и увела праксу напада на медије у међународним сукобима, а да упркос томе нико из НАТО структура није одговарао.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво