Радници Аеродром кетеринга проглашени технолошким вишком, замењени колегама из Индије

Четрдесеторо радника Аеродром кетеринга који су штрајковали због кашњења зарада, неисплаћених доприноса и неоверених здравствених књижица, добили су решење да су технолошки вишак. У међувремену на њихова радна места примљено је 65 радника из Индије. Радници тврде да је прекид радног односа незаконит, а из пословодства те фирме не одговарају на наше позиве и поруке.

Није припремљен план технолошког вишка, нити је обавештен репрезентативни синдикат, те радници сматрају да је прекид радног односа нелегалан. Послодавац, их је, каже Ангелина Пајић, отпуштена радница, обавестио телефоном, преко смс порука и мејла.

"Ја сам тамо 33 године, од самог почетка у ствари, била сам стипендиста и ето 18. марта моје 33 године су стале у две кесе", каже Пајићева.

Председника синдиката најпре су суспендовали, а затим одлуком инспекције и суда вратили на посао, али му је забрањен приступ фирми и ради од куће. Он тврди да је Програм о проглашењу технолошког незаконит и зато што нису водили рачуна о угроженим социјалним категоријама.

"Овде вам седе муж и жена који су, муж 31, жена 20 и нешто година раде у том предузећу, обоје су остали без посла. Имате мајку са малим дететом, самохрану мајку - остала без посла. Страшно. Ништа се није гледало", навео је Драган Кабић, председник Самосталног синдиката Аеродром кетеринг Д.О.О.

Послодавац је основао пет фирми и пребацивао раднике из једне у другу тако да сада они немају право на отпремнину и поред више деценија стажа на истом радном месту. Упозоравају и на могућност експлоатације страних радника.

"Наши радници су тамо имали 47-48 хиљада плату, ови ће имати минималац од 40. Међутим десиће се нешто друго, непоштовање њихових права из радног односа. Они неће радити пет дана у недељи по осам сати. Они ће радити шест, можда и свих седам дана, по 10-12 сати", кажепредседник Савеза самосталних синдиката Београда Драган Тодоровић.

Синдикалци траже од Владе раскид уговора Аеродром кетеринг Београд са Ер Србијом, зато што нови власник крши закон, а покренуће и кривичне пријаве против надлежних који су дозволили да фирма више од годину дана не плаћа доприносе.

Упозоравају да свих пет фирми које је нови власник отворио имају појединачни оснивачки капитал од 100 динара, тако да у случају банкрота, држава неће моћи да наплати потраживања која већ сада, како тврде, износе неколико десетина милиона динара.

Покушали смо да дођемо до друге стране, али на више телефонских позива и порука управа компаније није одговарала.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару