Ко је одговоран за урушавање потпорног зида на путу код Пријепоља

Након објављивања снимака урушавања потпорног зида на путу од Пријепоља ка Црној Гори, министар саобраћаја каже да ће бити утврђено ко је направио пропуст и да ће одговорни бити кажњени. Пут је реконструисан пре годину дана, а радове су изводили Путеви Ужице, по пројекту Института за испитивање материјала.

Нестварна сцена урушавања потпорног зида није превише изненадила мештане села Грачаница – кажу да се од давнина зна да на том путу има клизишта.

"Цеста је увек тонула и ишла према Лиму. На појединим деловима асфалта, имала је десет метара, али је то санирано. Са горње стране пута, међутим, нису се овоме надали", прича мештанин Бродарева Сеад Трепаловац. 

То клизиште се активирало 2019. године, кажу у Путевима Ужице које је прошле године радило реконструкцију саобраћајнице.

"Деформације у том периоду су се јављале на левој коловозној конструкцији, односно делу пута према водотоку Лимa. Наше предпоставке су да је Лим поткопао косину, те да је услед тога долазило до слегања коловозне конструкције", наводи Суада Шантић, одговорни извођач радова на санацији клизишта Грачаница из Путева Ужице.

Грађевински стручњак из Чачка Сима Стокић објашњава да су у конкретном случају урађени такозвани габиони – камење је стављено у челичне мреже, које не може да заштити земљиште подложно клизишту, због чега је и дошло до ове ситуације.

За квалитет радова одговорни су пројектанти и они који контролишу радове, каже ресорни министар.

"Утврдићемо одговорност. Онај ко је пројектовао мораће да одговара и да објасни зашто је тако пројектован потпорни зид када се знало да је ту клизиште. Ред је да се зна одговорност. Не може да се деси нешто, а да неко није крив. Може да се деси из нехата, не мора да значи да је неко са умишљајем радио. То ће натерати и друге људе да пројектују озбиљније", поручује Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Састанак са извођачима и пројектантима заказан је у Грачаници код Бродарева, да се утврди одговорност и нађе решење за отклањање штете.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије