Слике које не бледе, шта данас кажу они поред којих су пале бомбе

Слике страха и ужаса проживљеног током 78 дана НАТО агресије не бледе ни после готово четврт века. НАТО је у 19.45 започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више локација у Србији и Црној Гори.

Звук који је пре 24 године 24. марта запарао ваздух и данас пара сећање, а једна од укупно 1300 испаљених ракета, прве вечери погодила је војни аеродром у Сомбору. Страдао је заставник Радован Медић.

Сомборци се сећају страха који су осећали, мислили су да ће бомбе да им падну на куће. "Сирене су остале у најгорем сећању и та завијања и бежања у подрум", присећају се у Сомбору. 

Готово да нема места у ком бомбардовање није оставило ожиљке. Звук авиона и данас узнемири мештане Лађеваца код Краљева.

"Све су то трауме за људе, за цивиле, за породице. Наравно, хришћански је опростити, али због покољења наших, због деце наше, не смемо да заборавимо", поручује Милан Вуковић из Лађеваца.

Ниш је 70 одсто времена био под ваздушном опасношћу. Небојша Божиловић се сећа како му је уништен локал, али и четири бомбе које су пале на једну зграду.

Више од половине страдалих је са Косова

Према међународним изворима, у нападима на Косову страдало је више од половине погинулих у тадашњој Југославији. Осим војних, авиони НАТО-а гађали су и цивилне циљеве. Горан Небојша Стојановић радио је у приштинској пошти у ноћи када је погођена.

д умора сви смо задремали око поноћи на радним местима, онда је грунуло одједанпут, без икакве најаве буквално, све је почело да се руши, да пуца, био сам поред двоседа кад је ударила бомба, кроз ходник је прошла, до подрума скоро и зид је почео да се руши, цигла ме је ударила у главу, имам ожиљак, и онда сам скочио на ноге и нисам видео ништа од дима, прашине, уста су ми била пуна прашине", сећа се Небојша.

Алексинац је у два наврата био мета Алијансе – 5. априла седам ракета погодило је центар града, однело 11 живота и повредило 50 људи. На други дан Васкрса две ракете испаљене су на путнички воз у Грделичкој клисури – погинуло је 15 и повређено 50 путника.

За легитиман војни циљ први пут је изабрана медијска кућа – Радио телевизија Србије. Шеснаест наших колега страдало је у ноћи 23. априла.

Гађане и болнице

НАТО није штедео ни здравствене установе – 11 особа, међу којима троје пацијената, погинуло је у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић".

"Сви ти немили догађаји јесу били крај нас, али само констатујете да се нешто дешава усред ноћи, чујете експлозију, али радите, пацијент вам је ту и ви морате сигурно и безбедно да завршите оно што сте почели", истиче др Горан Васић, општи хирург у тој болници.

Двадесет пет хиљада стамбених објеката, мостови, путеви, фабрике, болнице, школе – уништени су за 78 дана ужаса и стрепње.

Бомбардовање је окончано Кумановским споразумом 10. јуна. Југословенска војска почела је повлачење са Косова и Метохије, а за њима је покрајину било принуђено да напусти више од 160.000 Срба и 24.000 Рома.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару