Парастос у Грачаници: Трагедија се осећа и данас

Код спомен крста, посвећеног страдалим Србима у НАТО бомбардовању и током егзодуса након 1999. године, Срби из Грачанице и других српских средина одали су им почаст и положили цвеће.

Парастос у Грачаници: Трагедија се осећа и данас Парастос у Грачаници: Трагедија се осећа и данас

Свештеници Епархије рашко-призренске Дарко Маринковић и Јован Цветковић служили су парастос, а цвеће је у име Владе Србије положио представник Канцеларије за КиМ Дејан Павићевић, затим начелник Косовског округа Срђан Поповић, председница општине Грачаница Љиљана Шубарић и представник општине Велика Плана Душан Марић.

Начелник Косовског округа Срђан Поповић рекао је да се трагедија од пре 24 године осећа и данас и да народ није заборавио сцене страдања из тог периода.

"Данас овај дан обележавамо као нешто најстрашније што се десило нашем народу, обележавамо као пут у стварању нашег новог бића у новијој историји, дан када нас је развијена цивилизација на прагу 21. века, а која тежи ка врхунцу 'европских вредности', на један примитиван начин напала урушавајући сваку вредност модерног човечанства", рекао је Поповић.

Директорка Библиотеке у Грачаници Бранкица Костић подсетила је на жртве, а пре свега децу током бомбардовања.

"За 78 дана погинуло је 89 малишана. Како децу да опростимо? Како су деца легитимни циљ? Срамото људска", поручила је Бранкица Костић.

Годишњица почетка НАТО бомбардовања обележена је и у Звечану, полагањем венаца на споменик настрадалим грађанима у периоду од 1998. до 2001. године. У нападима бивше ОВК и од последица НАТО бомбардовања 13 житеља општине Звечан изгубило је живот.

Првог дана бомбардовања, на Косову су погођени војни циљеви око аеродрома, недалеко од Приштине.

Осим војних, НАТО авиони су гађали и цивилне циљеве. Погођена је колона избеглица у Ђаковици. Тада је убијено 75 цивила, а више од 100 је било повређених. Погођен је аутобус код Пећи у којем је 17 особа убијено, а 44 повређено. У селу Кориша код Призрена убијено је више десетина цивила.

У аутобусу у Лужану код Подујева убијене су 44 особе. Гађан је затвор Дубрава у Истоку где је убијено најмање 20 затвореника, затим конвој новинара на путу Призрен-Брезовица, где је једна особа убијена.

То су само неки од догађаја у којима су Срби на КиМ страдали током бомбардовања, а има их још.

По окончању ваздушне кампање на Косово је ушло неколико десетина хиљада међународних војника. Данас их је неупоредиво мање, али база америчких војника Бондстил и даље је у функцији.

Уласком међународних војника и повратком албанских избеглица наступио је масован одлазак Срба. Процењује се да их је на Косову остало између 100.000 и 130.000. Остали су да живе у изолованим подручјима, са ограниченим степеном кретања

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару