Математичар за Кембриџ

Међу педесет најбољих математичара који су положили пријемни за Тринити колеџ у Кембриџу, шесторица су ученици Математичке гимназије у Београду. Један од њих, најбољи шабачки математичар Душан Милијанчевић, наставиће школовање у Енглеској само уколико добије стипендију.

Душан Милијанчевић и шесторица његових другова из четвртог разреда Математичке гимназије у Београду положили су пријемни испит за Тринити колеџ у Кембриџу. Обавештење о резултатима и потврда да је положио пријемни стигло је почетком јануара. Душан каже да се за овај испит није посебно припремао, јер већ годинама учествује на најзначајнијим светским такмичењима.

Од 1.200 пријављених кандидата за студије на престижном колеџу у Кембриџу примљено је две стотине, на студије математике њих педесеторо.

"Пре нас ту су били Исак Њутн и остале познате личности које су мењале науку и свет, тако да ми је веома драго што сам и ја успео да упишем тај колеџ", каже Душан Милијанчевић.

Да ли ће Душан наставити школовање у Енглеској још је неизвесно. Родитељи најбољег шабачког математичара тренутно су без посла, а за једну годину у Кембриџу требало би обезбедити око 23.000 фунти.

За упис је довољно знање, за пут је потребан новац

Душанов отац се нада да ће се и сада наћи решење да деца која су заједно учила и радила оду заједно и на Кембриџ.

"Рад ствара услове. Подршка коју је наш Дуле имао од локалне самоуправе, Фонда за таленте, односно Министарства за науку, била је потпора да дође до ових резултата. Сваки врхунски резултат кошта, јер је неопходно улагати у књиге, информисање, учење језика... То су велика средства која тешко могу да приуште и људи бољег материјалног стања од нас", каже Миле Милијанчевић.

Душан је први пут учествовао на такмичењу када је ишао у четврти разред основне школе, а после шестог разреда наставио је школовање у огледном одељењу при Математичкој гимназији у Београду.

"Ми га никада нисмо форсирали да учи. Душан није знао да чита пре поласка у школу, али су га бројеви увек интересовали", прича Душанова мајка Драгица.

Кад је имао четири године могао је без проблема да сабира двоцифрене бројеве. "Васпитачице су прво помислиле да броји на прсте, али када су га питале како то ради он је одговорио да у глави има компјутер, камеру и дигитрон."

Седмоструки државни првак

Три медаље са Математичке олимпијаде, једно злато, три сребра и једна бронза са Балканијада, само су неке од награда које је Душан Милијанчевић освојио. На државном такмичењу био је најбољи седам пута, што је за сада национални рекорд.

Душан планира да се, после завршених студија теоријске математике, специјализује или даље за теоријску математику или за неку примену попут економије и сличних области.

"Или ћу се бавити научним радом у математици или инвестиционим банкарством. Ако наставим школовање у Енглеској или можда у Америци, планирам да се вратим у нашу земљу и оно што тамо научим ширим даље и допринесем да се ствари мењају набоље", објашњава Душан Милијанчевић.

Душан Милијанчевић је један од иницијатора бесплатне зимске и летње математичке школе у Шапцу, а без хонорара припрема и млађе генерације за такмичења. Због својих резултата и хуманости у родном граду добио је једно од најдражих признања - повељу с ликом Јеврема Обрадовића за личност године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи