Монашки сукоб и на Интернету

Након што је Синод СПЦ разрешио епископа Артемија дужности управљања Рашко-призренском епархијом због, како је наведено, неспремности да извршава одлуке Синода и Сабора, на Интернету се повела права битка.

Недавни сукоб монаха у порти манастира Грачанице сада се наставља на новој територији, виртуелној.

На Интернету се повела права битка, након што је Синод СПЦ разрешио епископа Артемија дужности управљања Рашко-призренском епархијом због, како је наведено, неспремности да извршава одлуке Синода и Сабора.

Нови администратор постао је владика Атанасије, коме је једна од првих одлука била привремено гашење сајта Епархије, јер су одатле ишле најоштрије критике одлука Светог синода.

То је показало колико озбиљно Српска православна црква приступа интернету и колико цени његов утицај.

"Ми смо друштво у раној фази дигиталне писмености, па се сада ишчуђавамо. Црква јесте једна традиционална и конзервативна институција, она јесте бранитељка неких старих метода и сви је ми замишљамо као тешко мењајућу, што јесте тачно, али је са друге стране тачно и да мора да се обраћа својим савременицима. Историјски гледано, и прва књига која је изашла из Гутенбергове штампа била је Библија", каже Сњежана Миливојевић, професорка Факултета политичких наука.

У Информативној служби СПЦ рекли су нам да је неопходно, али и потпуно природно да Црква постоји и на Интернету, јер се велики број верника управо тако информише о актуелним догађајима. У овом случају актуелни догађаји нису пријатни.

"Свака нова технологија доноси већу моћ на страни онога ко поруке формулише, а са Интернетом се догађа да су и читаоци, и гледаоци и слушаоци освојили много већу моћ од оних који поруке шаљу, па је то сада компликовано, јер је Црква навикла да све што из ње излази контролише, па је то за њу и нова ситуација", каже Миливојевићева.

Тако се о Цркви пише и на "Фејсбуку", "Твитеру" и другим друштвеним мрежама, а званичници кажу да је у питању нека врста црквене жуте штампе чија су тема неутемељени скандали.

Додају и да је само званични сајт добио благослов Светог синода, па је једини релевантан извор информација и када је реч о сукобу монаха у Грачаници који је почео на главној капији манастира, а наставио се на Интернету.

На Интернету свако може да представи своје виђење ствари, своју истину. Али порука Цркве је да је њена истина само једна и да је искрени верници могу пронаћи само на званичним страницама.

Јер и Цркви је јасно да у данашње време верници своје недоумице не разрешују само у храмовима већ, све чешће, седећи за компјутером.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи