Преглед штампе (18. 02. 2010.)

Новости: Сад је све у рукама Србије, Политика: Ревизор тужи седам садашњих и пет бивших министара, Press: „Ербас" преговора с „Јатом" о куповини авиона!, Блиц: Од проневерених пара купили стан у Грчкој, пишу београдски дневници

Сад је све у рукама Србије

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, која данас долази у прву посету Србији, изјавила је да у Београд долази да би разговарала о следећим корацима које Србија намерава да учини да би напредовала њена кандидатура за улазак у ЕУ.

Она је нагласила да је Западни Балкан главни приоритет спољне политике Европске уније.

"То је регион у који је ЕУ уложила велике напоре током последње две деценије и регион у којем смо преузели највећу одговорност. Остајемо посвећени европској перспективи читавог региона, али консолидација стабилности и напретка ка ЕУ у суштини остаје одговорност власти и грађана у региону", истакла је она.

"Врата Европе су отворена за земље региона када услови буду испуњени, а ми радимо са њима да се то постигне", поручила је Ештонова у интервјуу "Вечерњим новостима".

Она је рекла да су у току консултације између земаља чланица ЕУ о пријави Србије, с циљем да се пронађе најпогоднији тренутак за одлуку о томе.

Ештонова је оценила да је прошла година била значајна за односе између ЕУ и Србије. Либерализација визног режима, одлеђивање Прелазног споразума и подношење апликације за чланство су међу најзначајнијим прекретницама.

"Оно што је Србија остварила током прошле године показује да је способна да спроведе реформе и оствари добар напредак. Верујемо да ће Србија наставити сарадњу с Међународним судом у Хагу, да би наставила да се креће напред на свом европском путу", истакла је она.

Остале значајне области у којима треба да се оствари напредак тичу се, навела је Ештонова, владавине права, борбе против корупције и организованог криминала и ефикасне примене закона.

"Србија сада треба да надограђује недавна достигнућа и да настави да напредује у својој европској агенди, сто ми у потпуности подржавамо. Брзина овог процеса зависи од Србије", поручила је Ештонова

Ревизор тужи седам садашњих и пет бивших министара

Председник Савета Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић поднеће данас 20 прекршајних пријава против бивших и садашњих министара и њихових сарадника због ненаменског трошења средстава из буџета за 2008. годину. Како „Политика" незванично сазнаје, пријаве ће стићи на адресе седам садашњих и пет бивших министара. Мада се спекулисало да ће бити и кривичних пријава, ДРИ ниједну такву неће поднети.

Према незваничним информацијама, од чланова кабинета премијера Мирка Цветковића, између осталих, прекршајне пријаве добиће Оливер Дулић, министар за заштиту животне средине и просторно планирање, Горан Богдановић, министар за Косово и Метохију, Саша Драгин, министар за пољопривреду, Слободан Милосављевић, министар трговине, Томица Милосављевић, министар здравља и Небојша Брадић, министар за културу. Пријаве ће бити поднете и против чланова кабинета бившег премијера Војислава Коштунице, а на списку су, између осталих, Слободан Самарџић, бивши министар за КиМ, Зоран Лончар, бивши министар просвете и Предраг Бубало, бивши министар трговине.

Мада се у јавности спекулисало да ће пријава стићи и на адресу Расима Љајића, министра за рад и социјалну политику у чијем министарству су ревизори констатовали бројне и велике неправилности у раду, Љајић није на списку ДРИ. Међутим, прекршајна пријава биће поднета против Зорана Мартиновића, државног секретара Министарства рада и социјалне политике. Осим поменутих, прекршајне пријаве стићи ће, између осталих, и на адресе државних секретара у Министарству за КиМ, директора Дирекције за имовину и директора Управе за трезор.

Председник ДРИ Радослав Сретеновић, није јуче хтео да коментарише наша сазнања. Све што смо од њега чули било је да ће сва имена бити позната јавности кад пријаве буду поднете, уз мало љутње, „што лицитирамо именима".

„Ербас" преговора с „Јатом" о куповини авиона!

Потпредседник компаније „Ербас" Андреас Крамер изјавио је да ова компанија ускоро намерава да започне преговоре са „Јат ервејзом", како би се изменио уговор из 1998. године о продаји осам авиона нашем авиопревознику.

Наша жеља је да се састанемо са „Јатом" и размотримо могућности за прилагођавање и измене уговора како би на крају авиони били испоручени. Верујемо да је број од осам авиона превелики за садашњу ситуацију у „Јату". Мора се прилагодити број авиона, али и цене, пошто цене од пре 12 година немају никакве везе са садашњим условима на тржишту - рекао је Крамер српским новинарима у Тулузу.

„Јат" је од „Ербаса" требало да купи осам авиона који су коштали око 580 милиона евра. Авионе је требало испоручити између 2000. и 2005. године, а наш авиопревозник је уплатио депозит од 23,5 милиона долара.

Крамер је нагласио да је једини начин да се искористи тај новац у оквиру модификације уговора „Јата" и „Ербаса". Занимљиво је да је председник „Ербаса" рекао да не планира преговоре са представницима Владе Србије.

- У протеклих неколико година покушавали смо да започнемо дијалог са „Јатом" око тога како би могао да се реши проблем уговора. Увек су постојале разне препреке као што су били приватизација и избори у Србији. Сада се надамо да можемо да пређемо из фазе разговора у преговоре. Изнели смо предлог „Јату" и надамо се да ћемо ускоро почети преговоре о томе - казао је Крамер.

У „Јату" су јуче позитивно реаговали на ову информацију, рекавши да ће крајем фебруара бити настављени разговори са представницима „Ербаса".

Од проневерених пара купили стан у Грчкој

Предраг Суботички, директор епархијског грађевинског центра „Раде неимар" и човек од поверења владике Артемија, ухапшен је јуче у Београду. Суботички је од 2004. до 2009. године од Епархије рашко-призренске примио око 300.000 евра које није нигде евидентирао. Како за „Блиц" кажу у МУП Србије, основано се сумња да је део овог новца утрошен и на куповину стана у Грчкој, у коме се можда тренутно скрива најближи сарадник владике Артемија, Симеон Виловски.

Предраг Суботички имао је неприкосновено право да гради на КиМ и једини је могао да изводи радове на црквама. Он је кум Владимира, рођеног брата Симеона Виловског, најближег сарадника владике Артемија. Виловски, који се налази у бекству у Грчкој, главни је осумњичени за проневеру велике суме новца намењене гладнима на КиМ.

Суботички је ухапшен по налогу тужиоца и одређен му је притвор од 48 сати. Проневерених 300.000 евра, како кажу у МУП, Суботички је добио од епархије за реконструкцију српских цркава.

По документацији се може се наслутити и да директор „Радета неимара" не само што је добијао огромне паре које је проневерио, имао привилегован статус у епархији. Њему је плаћано чак и гориво за аутомобил од црквених пара. У СПЦ сумњају да је велелепну кућу у Београду такође саградио од црквеног новца. Суботички је, пре веза на КиМ, које је остварио преко Симеона, имао киоск за продају виршли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи