Трајни изводи из матичних књига

Од 1. марта издаваће се нови изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих, са неограниченим роком важења, најавио министар државне управе и локалне самоуправе Милан Марковић.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић најaвио је да ће од 1. марта бити издавани нови изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих, са посебном заштитом приликом штампе и неограниченим роком важења.

Марковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да ће обрасце за нове изводе који садрже више нивоа заштите штампати Завод за израду новчаница, као и да се неће наћи у слободној продаји, јер само јединице локалне самоуправе могу да их наруче.

Министар је подсетио да се међу условима, током преговора о визној либерализацији за нашу земљу, налазила и безбедност докумената.

"Сваки документ има посебну нумерацију, а сваки који штампа Завод за израду новчаница има јединствени број и не може се десити да постоје два документа са истим бројем", рекао је Марковић.

Видљиве заштите нових образаца чине гијош рам (дубока штампа), зин шифт (четири вида заштите у оквиру једног елемента), невидљива боја коју открива УВ светло и кинеграм (посебна заштита личних докумената).

Ту су и тонска гијош подлога (офсет штампа), затим микро текст - који се не може копирати, грб обрађен модулацијом линија и нумерација која је видљива само под УВ светлом.

"Ови изводи из матичних књига су само прва фаза у примени новог Закона о матичним књигама који је најважнији закон у области државне управе", рекао је министар.

Обрасци исписани језиком мањина

Марковић је представио и новине у обрасцима за општине које у употреби осим српског имају и друге језике, у којима ће бити издавани изводи на чијој полеђини су сви подаци исписани и на језику мањина.

Министар је показао пример таквог превода рубрика предње стране извода на српски, мађарски, русински и словачки, и објаснио да се "име и презиме, сходно закону, уписује ћириличним писмом на српском језику, а потом и на језику мањина".

"Ово су највиши стандарди, који постоје у нашој земљи, али су релативно ретки у земљама окружења" истакао је Марковић.

Министар је рекао да ће грађани те изводе морати да прибаве само уколико дође до неких измена, попут промене брачног стања, а да у међувремену могу да фотокопирају неколико примерака, да их овере и да обављају послове за које им документи и требају.

Израда документа је 29 динара скупља него раније, али то неће утицати на промену цене извода, рекао је Марковић и објаснио да се приликом издавања извода из матичних књига плаћају две таксе.

Све општине у којима је било другачије наплате мораће да врате цене на износ који је прописан, рекао је министар.

За око месец дана, према речима Марковића, биће представљена друга фаза примене закона, тј. становници других градова моћи ће да у Београду добију изводе из матичних књига на исти начин на који би то урадили у родном месту.

У трећој фази биће формиран матични регистар у коме ће се налазити подаци о свим грађанима који су сада у матичним књигама, а они ће моћи да узимају изводе из матичних књига независно од тога где се воде.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи