Преглед штампе (17. 02. 2010.)

Политика: Сретеновић: У марту нова ревизија, Новости: Конзули се први враћају кући, Press: Досије краља кокаина!, Блиц: Новац за обнову цркава трошили на лобирање у САД, пише београдска дневна штампе

Сретеновић: У марту нова ревизија

Ревизија буџета за 2009. годину почеће 1. марта, када се очекује да ће бити завршена предаја завршних рачуна свих буџетских корисника, најавио је јуче за „Политику" државни ревизор Радослав Сретеновић.

А претходно чешљање трошења новца из државне касе за 2008. годину сутра ће добити судски епилог. Јер, Сретеновић, који ових дана има пуне руке посла, сутра би требало да поднесе прекршајне пријаве против надлежних министара.

Међутим, Сретеновић не жели да открије ко је прекршио закон приликом трошења буџетских средстава за 2008. годину. Како каже, конкретна имена чуће се у четвртак.

- Биће то потпуно јавно и нескривено. Као што сам објавио извештај пре неколико месеци, тако ћу и сада објавити ко је кршио закон - био је кратак Сретеновић који је, како каже, до четвртка решио да обустави све контакте са новинарима да би на миру могао завршити посао.

Осим што не жели да спомиње имена, државни ревизор одбија и да каже да ли ће у четвртак поднети прекршајне или кривичне пријаве. Јуче није могао да каже чак ни на колико ће адреса, у бројевима, стићи плаве коверте.

С обзиром на то да је Државна ревизорска институција по закону дужна да субјектима ревизије за које је утврдила прекршаје омогући да отклоне неправилности, питали смо Сретеновића да ли је добио све повратне извештаје из министарстава.

- Јесам, тај процес управо завршавамо. Молим за стрпљење, све ће бити обелодањено - казао је он.

Иначе, крајем прошле године Сретеновић је изјавио да ће поднети „више од 20 прекршајних пријава" против 18 институција чији је рад обухваћен ревизијом и да пријаве неће подносити само против три - Управе царине, Министарства инфраструктуре и Пореске управе.

Конзули се први враћају кући

Ревизија трошкова дипломатско-конзуларне мреже, ако и доведе до уштеде, како ствари стоје, неће нужно значити смањење броја наших представништава у свету. Како кажу у Министарству спољних послова, анализира се има ли на списку од 64 амбасаде и двадесетак конзулата, неких који нису неопходни. Њихово евентуално гашење одмеравало би се према спољнополитичким циљевима, као и економским интересима.

Ако би дошло до резова, вероватније је да би најпре "страдао" неки од конзулата, мада ће први корак бити смањење броја запослених у ДКП. Сличних најава из МСП било је и прошле године, када је "под лед" требало да оде неколико представништава, али се штедња свела на затварање конзулата у Лиону.

Поводом случаја трошкова за париску резиденцију српске представнице при Унеску, некадашњи амбасадор у Француској Предраг Симић каже да је више од 40 одсто чланица Унеска представљање при овој организацији поверило својим амбасадорима у Француској:

- Моја колегиница Ирина Бокова била је бугарски амбасадор у Француској и при Унеску. Дупла дужност није сметала да ради добро. Постала је директор Унеска.

Наш саговорник указује да је наш амбасадор у Паризу Душан Батаковић шеф правног тима за КиМ и да је учествовао у преговорима око статуса, дајући велики допринос баш у делу око културне баштине у покрајини.

- Чини ми се да смо на задовољавајући начин заступљени бројем амбасада и конзулата у светским престоницама. Тешко је у глобалном свету направити баланс између великих спољнополитичких потреба земље и ограничења које намеће економска криза - каже Иван Вејвода, из Балканског фонда за демократију.

Иначе, у десетак наших амбасада тренутно немамо највише дипломате већ отправнике послова, али како кажу у МСП, то не значи да су ова представништва на листи за "одстрел". Реч је о Албанији, Аустралији, Бразилу, Ираку, Ирану, Израелу, Кувајту, Мијанмару, Тунису и Замбији.

Досије краља кокаина!

Нарко-бос Дарко Шарић за којим је Србија расписала Интерполову потерницу због шверца 2,7 тона кокаина из Јужне Америке, у полицијској „оперативној евиденцији" први пут се помиње 1993. године када је у Пљевљима опљачкао 80.000 марака! Шарић је већ крајем деведесетих полицији у Црној Гори и тадашњој СРЈ био добро познат као један од највећих балканских нарко-босова. Све ово стоји у поверљивом извештају црногорске Управе полиције, који је достављен члановима Одбора за безбедност Скупштине Црне Горе.

У извештају до кога је Пресс јуче дошао наводи се и оперативна полицијска процена да Шарићи у Србији располажу имовином вредном „више милијарди евра"?! Чак се и набрајају имена локала, фирми, кафића и клубова чији су Шарићи власници. Пресс објављује део извештаја у делу који се односи на Дарка Шарића.

Питање на које јуче нисмо могли да добијемо одговор ни у Београду, ни у Подгорици јесте како је могуће да полиција више од десет година зна за Шарићев нарко-клан, а да ништа не предузме против њега. Такође, није јасно ни како је Србија, уз сва сазнања, дала Дарку Шарићу држављанство 2009, односно како је црногорска Агенција за националну безбедност закључила да не постоје препреке да се Шарићу одобри упис у црногорско држављанство.

Новац за обнову цркава трошили на лобирање у САД

Истрага о злоупотребама најближих сарадника владике Артемија, првенствено Симеона Виловског биће окончана веома брзо. Како за „Блиц" кажу у МУП Србије, „већ током ове недеље полиција би могла да заврши свој део посла". Део новца из хуманитарних фондова отишао је за плаћање лобистичких кућа у САД са којима су потписани уговори вредни преко 600.000 долара, а новац је уплаћивао Виловски.

У те сврхе је чак коришћен и новац који је васељенски патријарх Вартоломеј давао за обнову порушених светиња на Косову. Епархија рашко-призренска сарађивала је почев од 2006. године са две лобистичке куће у САД - испрва „Венабле", а потом наследницом те агенције „Сqуире Сандерс Публиц Адвоцацy". Постоје два уговора о сарадњи од којих је један оквирни и на њему је потпис Виловског, а на другом уговору је потпис Драгана Велића, члана Српског националног већа, који је пре неколико дана протестовао у цркви у Грачаници против администратора епархије владике Атанасија (Јевтића).

Уговор о лобирању који је склопљен још 2006. године подразумевао је уплату од 600.000 долара за шест месеци, а потом сваког месеца још по сто хиљада долара. Прва уплата је била 364.000 долара агенцији „Венабле" 2006, али током исте године ова лобистичка кућа пријављује још и приход од 47.482 долара. Ова агенција је према уговору требало да „обезбеди стратешко саветовање и тактично планирање питања о спољној политици пред владом САД".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи