Читај ми!

Како реаговати ако посумњамо да смо били изложени амонијаку

Помоћница министарке здравља Јелена Јанковић рекла је за РТС да се акцидент догодио у месту Сопотски Хан, десет километара низводно од Пирота. У Белој Паланци, као и у селу Станичење, грађани су упозорени да не користе воду за пиће. Др Верица Јовановић указује на симптоме: пецкање у очима, гребање у грлу, а код особа са хроничним кардиоваскуларним обољењима убрзани рад и лупање срца.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је да према јутрошњим мерењима нема амонијака у ваздуху у Пироту, као и да извориште воде Медијана у Нишу није контаминирано.

Он је рекао да је ситуација у Пироту стабилна и поручио да грађани треба да остану прибрани и слушају надлежне органе. 

Јелена Јанковић, помоћница министарке здравља, рекла је да се акцидент догодио у месту Сопотски Хан, десет километара низводно од Пирота.

У Општој болници Пирот током ноћи је прегледана 41 одрасла особа и троје деце, од којих је петоро одраслих и једно дете задржано на болничком лечењу. Остали су пуштени на кућно лечење.

Што се тиче пацијената који су задржани на болничком лечењу, сви су у стабилном стању, са лаким симптомима.

"Што се тиче КЦ Ниш јуче је прегледано 12 одраслих и троје деце, од тога је шесторо одраслих и троје деце остало на болничком лечењу са такође лаким симптомима и добрим општим стањем", рекла је Јанковићева.

Министарство здравља у оквиру санитарне инспекције прати водоснабдевање, санитарна инспекција је на терену, обавља се ванредни инспекцијски надзор.

"У Белој Паланци грађанима је дато упозорење да не користе воду за пиће, као и у селу Станичење", истакла је она.

Када је реч о Нишу, вода за пиће се користи али је из превентивних разлога искључено водоснабдевање из изворишта Медијана.

У Пироту се користи вода за пиће 

У Пироту се вода не користи из Нишаве, тако да је водоснабдевање у овом тренутку нормално и вода за пиће се користи, каже она.

Анализе воде раде се на свака два сата и грађани ће преко Завода за јавно здравље у Пироту и Института за јавно здравље у Нишу бити обавештавани.

"Договорили смо се са др Верицом Јовановић да се на сајту Завода за јавно здравље у Пироту и Института за јавно здравље у Нишу и на сајту ‘Батута’ поставе информације о мерама превенције за све грађане, тако да ће у складу са анализама и резултатима све мере бити објављене на време", каже Јанковићева.

"Информација која је рађена на анализи ваздуха у тунелу Банцарево у Нишу показала је да је концентрација амонијака у ваздуху нула процената, а очекујемо да ће Институт за рударство и металургију из Бора урадити анализу ваздуха у Пироту", напоменула је Јанковићева.

Ситуација је под контролом, нема места паници, све службе раде на терену, ванредни штабови заседају, додала је помоћница министарке здравља.

Грађанима треба нагласити које су мере превенције и заштите од излагања штетном дејству амонијака.

Препоруке грађанима

Директорка "Батута" Верица Јовановић каже да се акцидент догодио јуче током поподнева.

"Време које пролази иде у прилог једној безбеднијој ситуацији, истакла бих да нема места паници када је у питању здравствено стање и угроженост становника Пирота или околине, нарочито Сопотског Хана", рекла је др Јовановић.

Мере препоруке су искључиво јавно здравствене мере, примењујемо их у свим потенцијалним ризицима када се концентрација амонијака у ваздуху измери као неочекивано повишена, каже директорка Батута.

"Када је ова ситуација у питању, временске прилике су јуче довеле до тога да се створио облак од испарења од самог амонијака који је додатно направио компликовану ситуацију", подвукла је Јовановићева.

Оно што препоручујемо грађанима – што препоручује Завод за јавно здравље Пирот као и Институт за јавно здравље Ниш, али пре свега Пирот – јесте да се грађани задрже у својим становима, да без преке потребе не излазе напоље, да затворе прозоре, да не луфтирају своје станове, да остану у кући током данашњег дана, рекла је Јовановићева.

Завод и Институт контролишу концентрације амонијака у води, према томе нема опасности када је у питању Пирот, јер се не снабдева водом из Нишаве – акцидент није повезан са водоснабдевањем, зато је вода у Пироту исправна.

Симптоми које грађани могу да осете

Др Верица Јовановић каже да се јавило пецкање у очима, гребање у грлу, али код особа са хроничним кардиоваскуларним обољењима могуће је да се јави убрзани рад срца, лупање срца, болови грудне кости.

Из тих разлога препоручујемо да ако не мора да се не излази, до даљих информација, закључила је Јовановићева.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару