Прослава Дана Војске Србије

Војска Србије оспособљена за одбрану земље и за учешће у мировним операцијама са мандатом УН, изјавио председник Србије Борис Тадић након вежбе припадника Специјалне бригаде у Касарни "Растко Немањић".

Вежбом припадника Специјалне бригаде у Касарни "Растко Немањић" у Панчеву, почело је централно обележавање Дана Војске Србије, 15. фебруара. Председник Србије Борис Тадић присуствовао је вежби и рекао да се данас уверио да је Војска Србије оспособљена и за одбрану земље и за учешће у мировним операцијама са мандатом УН.

Тадић је додао да је војска спремна и за помоћ цивилном становништву и да је као таква Војска Србије и фактор спољне политике.

Према његовим речима, модернизација Војске Србије ће се наставити упркос финансијским тешкоћама и државни врх ће одлучити да ли ће средства за то бити обезбеђена након остваривања економског раста у земљи или узимањем повољних дугорочних кредита.

Председник је задовољан резултатима домаће одбрамбене индустрије постигнутим на извозном плану.

Тадић је након вежбе изјавио да  професионализација војске не значи да ће служење војног рока бити укинуто, већ да ће бити добровољно.

Председник је рекао да ће модел по којем је извршена професионализација специјалне бригаде бити примењен и на остале јединице Војске Србије, али да ће и даље сви грађани који желе да служе војску и који испоуњавају услове бити добродошли у оружане снаге.

Према његовој оцени, на тај начин ће грађани сачувати везу са војском и бити омогућена цивилна контрола.

Влада неће покретати питање чланства у НАТО

Председник Србије је поновио да актуелна влада до краја свог мандата неће покретати питање евентуалног учлањења Србије у НАТО нити ће мењати декларацију о војној неутралности, и да је зато излишно расписивање референдума о учлањењу у северноатлански савез.

Тадић је верује да и наредне владе неће мењати ту одлуку, али је додао да Србија са свим земљама жели да успостави добре односе и да настави да доприноси миру у региону и Европи.

Успешном приказивању дела оперативних способности те елитне јединице Војске Србије присуствововали су и министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, страни војни изасланици акредитовани у Београду и командати оперативних састава.

Припадници Специјалне бригаде приказали су вежбу по сценарију "препад на базу терориста и ослобађање талаца", у којој су посебну пажњу новинара привукле активности специјалних падобранских тимова.

Из хеликоптера Војске Србије падобрански тимови веома прецизно спустили су се на објекат у коме су се налазили "терористи" и успешно извели задатак.

Вежба је обухватала више сегмената, почевши од напада на терористе у сеоском амбијенту, њиховог уништавања и ослобађања талаца из градске средине.

Припадници Специјалне бригаде као уз подршку и других делова Војске Србије и Министарства одбране приказали су и начине евакуације рањеника, као и рад криминолошких екипа и начин поступака са таоцима.

Специјална бригада је елитна јединица Војске Србије, с традицијом противдиверзантских, противтерористичких, извиђачких, падобранских и ронилачких састава.

Та бригада је формирана 29. септембра 2006. године и настала је преформирањем и обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. Поморског центра и Противтерористичког одреда "Кобре".

Министарство одбране и Војска Србије и ове године низом активности обележавају 15. фебруар, Дан Војске, у знак сећања на Сретење и почетке стварања савремене српске државе и војске.

За празник Војске Србије одређен је датум који симболизује почетак стварања нове српске државе и српске војске, када се обележава и Дан државности.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи