Децембарска класа положила заклетву

Војници децембарске класе положили заклетву у Зајечару, Сомбору, Јакову, Панчеву, Ваљеву, Крушевцу и Лесковцу. У наредних 12 месеци војнике на служењу војног рока постепено ће потпуно заменити професионални састав. Начелник Генералштаба Милоје Милетић рекао за РТС да професионализација иде планираним током.

Децембарска класа војника, који су на служење војног рока, због новог грипа, примљени у јануару, положили су заклетву у Зајечару, Сомбору, Јакову, Панчеву, Ваљеву, Крушевцу и Лесковцу. Одзив регрута је чак 97 одсто. 

У наредних 12 месеци, како се најављује, војнике на служењу војног рока постепено ће потпуно заменити професионални састав, али ће они који то желе, и даље моћи да служе војску. 

У Војсци Србије рачунају на то да ће се неки од регрута који су положили заклетву и определити за војнички позив.

Тренутно око 6.000 војника служи војни рок, а исто толико је и професионалаца.

Прошле године се на конкурс за 2.400 професионалних војника јавило четири пута више кандидата, од чега 14 одсто жена.

Разводник Жарко Обрадовић на конкурс се пријавио у марту прошле године. После обуке у Краљеву запослио се у 204. авијацијској бази у Батајници, која од почетка ове године има потпуно професионални састав.

"Моја очекивања су испуњена и задовољан сам својим послом. То је сигуран посао, сигурна и редовна плата и један од највећих разлога је што сматрам да овим служим свом народу", рекао је Обрадовић.

Професионализација кошта, али је, многи тврде, дугорочно гледано, исплативија.

"Професионални модел попуне војске доноси одређене уштеде и пре свега омогућава да се постигне бољи предвидљивији квалитет у обуци. Самим тим што се та обука не мора понављати са доласком нове генерације војника, постиже се уштеда", рекао је војни аналитичар Александар Радић.

Постоји и негативна страна у професионализацији, а то је губитак једног механизма за, условно речено, како каже Радић, дисциплиновање младе генерације.

Конкурси за нова радна места биће отворени и током целе 2010. године.

За годину дана Србија ће први пут од времена Кнеза Михаила укинути општу војну обавезу. Планирано је да се запосли 4,5 хиљаде професионалних војника, а очекује се да ће око две хиљаде регрута добровољно служити војни рок.

Међутим, за стварање савремене професионалне војске остаје проблем опремања јер у опремање војске деценијама није улагано.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи