(Не)спорне војне пензије

После провере пребивалишта, у септембру договорено да 47 пензионера Војске Србије и Црне Горе, пензију добија у Србији. Међутим, они који су радни век завршили у Црној Гори, а имали пребивалиште у Србији, не могу да добију пензију.

После распада државне заједнице, око 70 пензионера последње заједничке институције, Војске Србије и Црне Горе, остало је без примања.

У септембру је, после провере пребивалишта, договорено да 47-оро пензију добија у Србији. Међутим, они који су радни век завршили у Црној Гори, а имали пребивалиште у Србији, не могу да добију пензију.

Пензионисани потпуковник Зоран Лалић каже да се издржава тако што сече и продаје дрва за огрев. После службовања у готово свим републикама бивше СФРЈ, официрски радни век завршио је у Црној Гори, где је пензију примао годину дана, све док Црна Гора није донела закон по коме је пребивалиште основ за добијање пензије. Њему је то већ пет година Смедеревска Паланка, где је и рођен.

"Док се одвајала Црна Гора мене нико није питао већ ми је речено да ћу бити пензионисан по важећим законима. Речено ми је баш овако, ви који идете у пензију немате потребе да идете у прекоманду у Србију него ћете остати доле и бићете пензионисани", каже Лалић.

У Министарству рада и социјалног старања Црне Горе кажу да, при одређивању надлежности Републике, није било опредељујуће место службе, већ искључиво пребивалиште.

У Фонду за социјално осигурање војних осигураника у Београду, који исплаћује више од 49 хиљада пензија, тврде да они који су у пензију отишли као официри Црне Горе, не могу да добију пензију у Србији.

Међутим, у Министарству рада и социјалне политике, у чију надлежност од следеће године прелазе војни пензионери, сматрају онима који у Србији имају пребивалиште треба обезбедити исплату војних пензија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи