Читај ми!

Да ли ће виша цена млека напунити рафове или је проблем много већи

Влада је изменила Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница и за девет динара подигла највишу продајну цену дуготрајног млека, на 128,99 динара по литру. Истовремено, трговцима је наложено да смање маржу на све врсте дуготрајних млека са 12 одсто на највише пет одсто. Та одлука уследила је после вишедневних несташица млека у продавницама с циљем да регулише снабдевеност.

Слике празних рафова на којима, иначе, стоји млеко последњих дана стижу из готово свих крајева Србије. Првобитна потрага за дуготрајним млеком убрзо се проширила и на краткотрајно.

"Људи свакодневно долазе, траже због деце. Знате у свакој кући мора да буде млека, макар један литар дневно", каже Миомира Мишић, продавачица.

Један Врањанац каже да је ситуација врло незгодна, да су обишли све радње у граду, али да млека нигде нема.

"Задњи пут је добијено пре петнаестак дана. То је задња испорука била из 'Имлека'", додаје Јасмина Недељковић, продавачица.

Имлек: Нема разлога за бригу

Из те компаније, која је највећи прерађивач и откупљивач млека, уверавају да нема места паници. Образлажу – већи трошкови производње сировог млека и суша довели су до мањег откупа.

"Поремећај на тржишту млека јесте настао као последица тих околности, али никако није у димензијама које угрожавају континуирано снабдевање тржишта Србије млеком и млечним производима. Разлога за бригу да ће бити трајне несташице млека нема", наводе из "Имлека".

Из Привредне коморе Србије истичу да је због прича у јавности о млеку и потенцијалним проблемима у испоруци дошло и до раста тражње.

"Ако ви имате трговце који су све своје расположиве количине ставили на располагање потрошачима и имате за 20 одсто у просеку већу тражњу за дуготрајним млеком, ми добијемо то да један, два дана видимо празне полице", истиче Жељко Малиновић из ПКС-а.

У око 10.000 газдинстава производња млека угашена

Док расте тражња, производња млека пада. На то годинама упозоравају фармери, али и званична статистика – у око 10.000 газдинстава производња млека је угашена. Главни разлог – велики трошкови.

"Малтене све поскупело, замислите да је џак од 25 килограма уреје 3.300 динара, треба ми више од два литра млека за џак ђубрива, да не кажем нафта, храна, кукуруз, концентрати", каже Предраг Чикириз, фармер из Мршинаца.

Зато већ шест година фармери захтевају да млеко заштити држава да пропише минималну откупну цену.

"Оно што нама млекаре плаћају тренутно јесте испод 40 центи. Цена млека у ЕУ је 65 центи и то је нека минимална откупна цена млека коју ми у овом тренутку морамо да имамо, с тим што је упитно и да нам млекаре плате ту цену да ли ми ово можемо уопште да зауставимо. Тако да без велике помоћи државе, ми преживети нећемо", објашњава Сања Бугарски из Савеза удружења одгајивача говеда.

Држава је данашњом одлуком, уз подизање највише дозвољене цене дуготрајног млека на готово 129 динара, ограничила и маржу трговаца на највише пет одсто. До краја месеца забрањен је извоз млека и појединих млечних производа, осим у Северну Македонију и Албанију.  

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару