Читај ми!

Сеничић: Туристи безбедни у Египту, поштовати правила - не изазивати ајкуле

Вест да су у два дана две жене преминуле након напада ајкуле у мору код Хургаде непријатно је изненадила српске туристе, којима је ово једно од омиљених летовалишта. Директор Јуте Александар Сеничић објашњава да се први напад догодио у небезбедној зони и у периоду када није дозвољено купање у мору, док је друга жртва код себе имала велику количину хране за рибе. Иако постоји доза страха, наши туристи су безбедни, каже Сеничић и напомиње да се правила морају поштовати.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић рекао је за РТС да се тачно зна где су се догодили напади ајкуле код Хургаде, у којима су две жене изгубиле живот, те да нису све плаже затворене.

"Та ајкула је лоцирана, чак имамо неке информације да је она потпуно неутралисана, дакле да је ухваћена. Ја очекујем у току данашњег дана да добијемо ту потврду", рекао је Сеничић.

Додаје да је важно да се поштују одређена правила, попут забране купања у мору након времена до којег је то дозвољено, као и избегавање купања у небезбедној зони.

"Прва госпођа која је нажалост изгубила живот је прескочила тај базен коралног гребена који се налази у небезбедној зони – није ишла у море уобичајеним путем, а и то се дешавало око осам сати увече, а врло добро се зна да се те велике рибе хране у то време. Са друге стране, да не оправдавамо ајкулу, али не треба је ни на који начин иритирати. Друга жртва је носила велику количину хране за рибе, желећи да их храни и тиме је, вероватно, проузроковала тај напад ајкуле", објашњава Сеничић.

Напомиње да су наши туристи безбедни, али и да постоји одређена доза страха.  

Не размишља се о враћању мера у Грчкој 

Говорећи о летовању у Грчкој и могућности да се врате поједине противепидемијске мере због повећаног броја заражених коронавирусом, Сеничић каже да се о томе још не размишља.

"Тек ће се о томе причати у септембру. Иако бројеви заиста расту, нема тешких случајева и то је оно што је у овом тренутку олакшавајућа околност. Не размишља се, за сада, ни о увођењу оних основних мера – физичке дистанце, ношења маски у затвореном простору. Тренутно је таква ситуација. Наравно, не можемо ништа да гарантујемо у случају да епидемија букне, али ја верујем да ће и у Грчкој, али и у другим туристичким земљама до краја туристичке сезоне важити правила која су сада", каже Сеничић.

Спремити храну и воду за пут, аутомобил напунити горивом

Сеничић поручује и да се треба добро припремити за пут, јер се због туристичке сезоне очекују гужве на граничним прелазима.

Напомиње да аутомобил треба да има довољно горива, али и да се на пут понесе довољно хране због чекања. Битно је и, истиче, проверити радно време граничних прелаза.

Сеничић каже да су проблеми на аеродромима који су затекли путнике протеклих дана – дуго чекање, мање особља, па и губљење пртљага – последица ковид кризе.

"То је, нажалост, сутуација на коју морамо да се навикавамо и ове сезоне ће то сигурно бити тако. Верујем да ће и компаније, а и аеродроми у Европи, како време буде одмицало, успешно решавати те ситуације. Овог тренутка не можемо да гарантујемо да ће ово лето проћи на неки бољи начин", рекао је Сеничић.

Таксе за улазак у ЕУ

На вест да ће Венеција бити први град који ће наплаћивати туристима улаз од следеће године, Сеничић подсећа на регулативу око такса за улазак у земље Европске уније.

"Сада је стигла информација да ће то важити од маја следеће године, када ћемо први пут морати да аплицирамо када идемо у земље ЕУ да платимо неких пет или седам евра и то ће важити у годинама испред нас. За сада су то све информације на нивоу информација. Имамо искуства да су се протеклих година такве одлуке укидале касније", каже Сеничић.

Објашњава да је слично било пре неколико година у Барселони, која је на исти начин желела да се реши туриста, па је то врло брзо укинуто.

"Остаје да сачекамо и видимо да та одлука дође до италијанске владе, која то треба да потврди мада се ради о локалној одлуци", објашњава Сеничић.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару