Читај ми!

Почиње пробна државна матура – утврдиће се да ли оцене одговарају знању

Ученици који завршавају средњошколско обазовање у Србији радиће пробну државну матуру од данас до 8. априла. Милош Благојевић из Министарства просвете рекао је за РТС да је циљ да се испитају знање, вештине и компетенције које су ученици стекли у средњем образовању.

У 12 сати сви велики матуранти полагаће пробну државну матуру. Она права полагаће се први пут наредне школске 2023/24 године и уједно ће бити испит за завршетак средње школе и упис на факултете.

Милош Благојевић из Министарства просвете рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је државна матура сет испита којима се завршава средње образовање.

"Ту имамо одређене разлике, имамо завршни испит за трогодишње профиле, који почиње следеће године и имамо стручну уметничку и општу матуру којом се завршава четоворгодишње средњошколско образовање, то ће бити практично уведено 2023/2024. године", рекао је Благојевић.

Према његовим речима, то је један стандардизован начин на који желимо да испитамо већ постојећа знања, вештине и компетенције које су ученици стекли у средњем образовању.

"То је нов начин органзовања целе приче. Ми данас имамо матурске испите у средњим школама, којим се завршава тај ниво образовања. Разлика је што је до сада то рађено на нивоу школе, где су наставници сами припремали испите, а ми желимо исти тест за све средњошколце у исто време, да буде стандардизован тест који ће показати квалитет њиховог знања", каже Благојевић.

Упоређивање знања са оценама 

Благојевић каже да желе да измере и упореде знање ученика након завршетка средњих школа са њиховим оценама, да виде какав је квалитет знања које имају након средњошколског образовања и да након тога искористе добијене резултате - како за унапређење самог процеса оцењивања тако и процеса рада са тим ученицима.

"Нешто слично као оно што имамо на нивоу основног образовања, али подигнуто на виши ниво", истакао је Благојевић.

Шта ће се полагати данас, сутра, у четвртак и петак

Пробна државна матура почиње данас тестом из матерњег језика, односно српског језика и књижевности, који ће полагати сви ученици четворогодишњих профила.

Сутра следи тест из математике, осим за ученике који су математику учили једну или две године.

"Трећи испит је за гимназијалце општеобразовни предмет, могли су да бирају са листе седам понуђених - историја, географија, биологија, хемија, физика, страни језик и у петак имамо стручни тест, који полажу ученици средњих стручних школа", напоменуо је Благојевић.

Према његовим речима, тест је стандардизован. "Имамо велику базу задатака, оно што је битно је да проверимо квалитет тих задатака, да видимо како су формулисани, да ли се постиже оно што смо очекивали са тим задатком", каже он.

Указује да су учестовали унивезитетски професори у радним групама, а радне групе су по одређеним упутствима правиле стандардизован тест.

Тест исти и за гимназијалце и за средње стручне школе 

Благојевић каже да се често поставља питање да ли је тест исти и за гимназијалце и за средње стручне школе.

"Исти је тест, рађен је на основу стандарда постигнућа, који су дефинисани за крај средњошколског образовања, они се не разликују за ученике гимназија и средњих стручних школа", рекао је Благојевић.

"Циљ је да имамо базу задатака, да служи ученицима, а и наставницима као путоказ шта ће се очекивати на том испиту. Није циљ да буде изненађење за сваког ученика, да буде показатељ њиховог знања и да знају шта ће их чекати, неће бити исти бројеви, неће бити изненађења у наредном периоду када то будемо уводили", закључио је Благојевић.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару