Спас од глади и зиме у Прихватилишту

Повећан број бескућника који су спас од зиме потражили у једином Прихватилишту у Београду. У овом центру нема довољно места за смештај свих којима је помоћ потребна. Повећан број деце и у Свратишту.

Због зиме, велики број бескућника потражио је смештај у Прихватилишту у Кумодрашкој улици. Иако места има за 105 људи, тренутно их је 129.

У овој установи кажу да нису у могућности да приме све људе којима је смештај потребан, јер немају капацитете.

"Постоје стручни сарадници који процењују кога ће примити. С обзиром да је зимски период, ради се по приоритетима и тренутно збрињавамо само витално угрожена лица", рекла је Наташа Ћузлемић, социјална радница.

Међу штићеницима има психијатријских случајева, особа са хендикепом, лечених алкохоличара, скитница, и лица без прописних идентификација старости од 18 до преко 80 година.

У Прихватилиште их упућују Центар за социјални рад, болнице, понекад долазе и сами.

"Оно што они могу да добију овде су три оброка дневно, средства за хигијену, купање, услуге медицинских сестара и наше докторке, социјалних радника. Људима којима не можемо да помогнемо, односно које не можемо да сместимо, омогућимо да се окупају и добију топао оброк", рекла је Ћузлемић.

Дозвољен боравак у Прихватилишту је шест месеци, али поједини штићеници остају и дуже. "Храна, доручак и вечера су добри, ручак некад мало прескочим", рекла је Н.У. штићеница Прихватилишта.

Предраг Савић, штићеник, истиче "Када деца нису бесна, кућа није тесна. Имамо могућности да уредно да обављамо хигијену, имамо све услове, готово као код куће".

У Прихватилишту ускоро очекују повећање капацитета за чак 100 одсто, што значи да ће, можда већ наредне зиме, за смештај бескућника бити око 200 нових кревета.

Повећан број посета "Свратишту"

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а,  координатор Свратишта Мила Мушкиња,  рекала је да је у току викенда у овој установи боравило 70 деце.

"У Свратишту деца добијају топле оброке, ужине, услуге медицинске сестре, комплетну хигијенску обраду, разговор са социјалним радником, психологом и двадесетчетворочасовну могућност разговора са специјалним педагозима", рекла је Мушкиња.

Координаторка Свратишта нагласила је да са прага овог центра ниједно дете неће бити враћено, јер овде има онолико места колико деце "може да стане у 120 меатара квадратних".

Свратиште нема смештајни капацитет, али се дешава да деца преноће, уколико су болесна или имају заказна разговор са социјалним радником.

"Као велики успех видимо то што су деца оснажена и охрабрена да говоре о својим лошим искуствима из прошлости. Новина је да они пријављују случајеве насиља или сексуалне и радне експлоатације. Социјални радници даље пријављују то Органима старатељства, односно Центрима за социјални рад и полицији, о чему су деца обавештена", рекла је Мушкиња.

Координаторка Свратишта додала је да је велики број случајева у току и да су решена три случаја трговине људима.

Мушкиња је похвалила однос грађана према Свратишту, али је додала да постоје сталне потребе за топлом гардеробом, капама, шаловима, доњим вешом, чарапама, затим воћем и витаминима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи