Решење за заостале судске предмете

Апелациони суд у Београду задужиће више од 20.000 нерешених предмета, рекла председница суда Радмила Драгичевић Дичић. Недопустиво да предмети више од три године чекају на решење по жалби, нагласила Драгичевић Дичић.

Председница Апелационог суда у Београду Радмила Драгичевић Дичић изјавила је да ће тај жалбени суд задужити више од 20.000 нерешених предмета из кривичне материје, грађанске материје и радног права.

"Највише предмета је из грађанске материје, само из Београда примљено је више од 10.000 предмета. Процењено је да ће судије бити задужене са по 500 до 600 предмета грађанске материје, што ће бити велики задатак и терет да реше те преузете предмете", рекла је Драгичевић Дичић у интервјуу агенцији Бета.

Председница Апелационог суда је навела да се приликом преузимања предмета показало да је постојао застој у раду судова, јер је тај суд примио предмете из других виших судова ван Београда из 2005. године, што значи да су више од три године чекали на решење по жалби, што је недопустиво.

Према њеним речима, све судије су почеле да раде, а у току је примање и распоређивање примљених предмета.

"При крају је уписивање свих предмета и њихово увођење у систем Апелационог суда и референти, сарадници суда и неке судије раде по две смене због тога", рекла је Драгичевић Дичић.

Уведена дежурства

Председница Апелационог суда је навела да је свих 2.467 кривичних предмета распоређено судијама Апелационог суда и да је већ решено око 70 кривичних предмета, а решавају се и парнице и од 1. јануара су уведена дежурства и решавају се сви хитни, притворски предмети.

"Апелациони суд у Београду је један од четири апелациона суда у Србији и он је потпуно преузео надлежности од Врховног суда да одлучује по жалбама и у највећем надлежности вишег суда и основног суда по жалбама" , нагласила је Драгичевић Дичић.

Подсетила је да ће Апелациони суд правоснажно одлучивати о свим пресудама виших и основних судова у кривичној материји, а Касациони суд ће бити суд ванредног правног лека.

Драгичевић Дичић, која је била судија Специјалног суда је и члан већа које је осудило оптужене за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, рекла је да ће Апелациони суд бити и жалбени суд за све предмете организованог криминала и ратних злочина, а одлучиваће и по жалбама на одлуке донете по Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи