Читај ми!

Ако неко нестане, полицији пријавите што пре – шта се даље предузима

У случајевима нестанка, најважније је за породицу да зна када и како да пријави нестанак блиске особе. Уколико постоји оправдана опасност да се особи нешто догодило или забринутост за њен живот и здравље, најбоље је нестанак пријавити што пре. Стручним службама је тада лакше да прате трагове.

Сигнал мобилног телефона Матеја Периша (27) последњи пут је ухваћен у близини Великог ратног острва, на ушћу Саве у Дунав. Готово две недеље траје потрага за овим младићем из Сплита, ком се 30. децембра губи сваки траг.

Милица Колаковић Бојовић са Института за криминолошка и социолошка истраживања наглашава да није потребно чекати 24 ни 48 сати, да би се пријавила нестала особа.

"Полицији се можете обратити одмах и такође је важно напоменути да од 2015. године не постоји законски рок који је раније постојао у ком полиција пушта да протекне тих 24 сата, односно 48 сати пре него што крене у процес тражења", додаје Колаковић Бојовићева.

Процес увек почиње изјавом особа које су пријавиле нестанак. Узима се фотографија, опис, подаци о томе где је нестали виђен последњи пут и са ким је било у контакту.

Затим екипе излазе на терен, проверавају локацију, разговарају са сведоцима и узимају снимке надзорих камера. Потрага се затим наставља на основу прикупљених података и зависи од случаја до случаја.

Милица Колаковић Бојовић подсећа да када у току снежне мећаве нестану планинари или скијаши најчешће се ангажује Горска служба спасавања, а исто важи и за летње месеце када је реч о залуталим планинарима.

Ако је реч о особи које нестане у језеру, реци, мору, обично се ту укључују рониоци. Уколико се ради о нестанку у шумама или пољима у атарима села врло често се укључују ловачка удружења која добро познају терен, истиче Колаковић Бојовићева.

Терен је зими неприступачан због снега, дани су краћи па су од помоћи термовизијске камере, хеликоптерске екипе, дронови.

У том случају примена термовизијских камера које могу да детектују покрет и у условима смањене видљивости је од великог значаја, такође, употреба сонара који могу да региструју објекте и на већим дубинама у случају претраге речних корита, указује виша научна сарадница Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Истраживања показују да већина нестанака није повезана са кривичним делима. Дешава се да тинејџери побегну од куће како би изазвали пажњу родитеља, деца се некада сакрију у игри, побегну и одрасли незадовољни породичним односима, стари и болесни. У овом тренутку у Регистру несталих налазе се имена 91 особе.

недеља, 01. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару