Штрајкачи "Навипа" и даље гладни

Тридесетак радника предузећа "Навип", којима су у понедељак уручени откази, и даље штрајкују у кругу фабрике. Радници већ трећи дан без хране јер обезбеђење не дозвољава да се намирнице доставе.

Радници фабрике "Навип" из Земуна којима су у понедељак уручени откази, и даље су у кругу фабрике. Радници штрајкују због лоших услова рада и неисплаћених зарада и доприноса за пензијско и социјално осигурање.

Генерални директор Слободан Лукић забранио је да се, без његове дозволе, намирнице уносе у фирму.

Иако не штрајкују глађу, штрајкачи су још један дан провели гладни. Већ трећи дан, обезбеђење не дозвољава да им се доставе намирнице.

"Нико не успева да нам донесе храну. Чак и када су покушавали да нам унесу килограм хлеба нису смели јер момци имају такво наређење. У касетама имамо двопек и стари хлеб и преживљавамо од понедељка", рекао је штрајкач Петар Антић.

Заштитник права грађана Саша Јанковић је посетио раднике, али се није сусрео са генералним директором "Навипа".  

"Однос између послодаваца и радника је уређен законом, па тако радници имају права да траже и штите своја права на сваки допуштен начин. Као што и послодавци своја права могу да штите онако како је законом дозвољено", рекао је Јанковић. 

Јанковић је истакао да нико не би смео да дозволи да се на један нечовечан и нехуман начин покушава решити питање које сигурно треба да буде у интересу и запослених и послодаваца.

Притисак изгладњивањем

Штрајкачи кажу да обезбеђење, по закону, нема право да их избаци из зграде, па директор, како су навели, изгладњивањем покушава да их примора да одустану од простеста.

"Људи који су у фирми и ми који стојимо напољу јер не можемо да уђемо, нећемо одустати до испуњења наших захтева. Не знам шта све треба да се деси да би господин генерални директор пристао на разговор и преговоре", истакао је потпредседник синдиката "Навипа", Драгољуб Стевановић.

Радници "Навипа" од 1. јануара немају здравствено осигурање, а већ четири године нису им уплаћени пензијски доприноси. Иако од 1. октобра примају минималац, плате им касне. Инспекција рада обавила је надзор и мера ће, како се најављује, врло брзо бити изречена.

"Велики проблем Србије је чињеница да неки људи граде своја приватна царства и каријере у предузећима, а да истовремено крше прописе Републике Србије и остављају многе грађане, па и своје раднике без основних права", рекао је Јанковић и додао да држава неће дозволити да се закон крши на овакав начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи