Прослава Светог Саве

Светосавска академија "Историја Савом започиње" одржана у Центру "Сава". Уручене Светосавске награде најзаслужнијима у области образовања, као и онима који су дали посебан допринос друштву.

У београдском Центру "Сава" одржана је Светосавска академија под називом "Историја Савом започиње".

Академији су присуствовали председник Србије Борис Тадић, његова светост патријарх српски Иринеј, председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић, председник Владе Србије Мирко Цветковић, потпредседници Владе, министри, представници верских заједница и велики број угледних личности из јавног и културног живота Србије.

Академија је почела традиционалном Светосавском беседом, а присутнима се обратио министар просвете Жарко Обрадовић.

У Светосавској беседи, министар Обрадовић рекао је да је образовање младих прворазредни интерес и кључни услов за напредак Србије и додао да само образована Србија може имати место у модерној Европи.

Истичући да је у Србији прошле године изграђено девет школа, нови студентски дом у Нишу и унапређено образовање на Косову и Метохији, Обрадовић је рекао да је циљ Србије да има образовано становништво, омладину и студенте који ће своје знање ставити у функцију развоја земље.

"Радимо на томе да Србија буде лидер образовања у југоисточној Европи. Визија европске Србије јесте визија савремене, слободне, социјално праведне и безбедне државе. Србија је способна да оствари такву визију. Савиндан је прилика да удахнемо нову енергију да бисмо постигли постављене циљеве", рекао је министар просвете.

Уручена је и Светосавска награда образовним установама, професорима и истакнутим ученицима за посебан допринос образовању.

Награде су добиле и Ива Николић, добитница награде "Најплеменитији подвиг године" коју додељују "Вечерње новости" и Султана Веселовић, Ромкиња, најбоља ученица Текстилне школе у Лесковцу.

Патријарх Иринеј служио литургију у Нишу

Поводом Дана Светог Саве патријарх српски Иринеј служио је литургију у нишком Саборном храму.

Патријарх Иринеј синоћ је присутвовао Светосавској академији у Нишу, на којој се, како је навео, обратио верницима и као нишки епископ, на чијем је челу био од 1975. године.

"Остајем увек са вама и ви моји, иако нећу бити увек физички присутан овде", рекао је патријарх Иринеј и додао да ће Епархију нишку "увек носити у свом срцу".

"Оно што се угнезди у души и савести је неизбрисиво", казао је патријарх српски, истакавши да је "душа, како каже и наш Спаситељ, највреднија - вреднија од сваке друге вредности".

Јеремић: Позив на саборност

На Светосавској академији у Бијелом Пољу министар спољних послова Вук Јеремић рекао је да су Србија и Црна Гора кроз историју корачале заједно, па тако никада не смеју бити завађене.

Министар Јеремић истакао је да је "саборност народа Србије и Црне Горе, у вери, обичајима и духовном наслеђу, неуништива".

Јеремић је, преносећи "најсрдачније поздраве из братске Србије, а пре свега од нашег председника Бориса Тадића", нагласио да се на "овај дан присећамо Светог Саве, симбола исконске народне мудрости и саборности".

"Поново је наше највеће искушење Косово", указао је Јеремић и цитирао патријарха српског Иринеја, који је Косово означио као "наш Јерусалим".

Школска слава у Грачаници

Школска слава Свети Сава обележена је и у свим школама на Косову и Метохији у којима се настава одржава на српском језику.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Артемије у Основној школи "Краљ Милутин" у Грачаници резао је славски колач и рекао да је Свети Сава био и остао српски вођа кроз векове.

"Све што је он радио, све што је говорио, све што је учио Србе у своме времену, све то важи данас и за нас и важиће за све генерације српскога народа док постојимо на овој планети Земљи", рекао је владика Артемије и подсетио да Срби светог Саву славе кроз векове.

Представници Министарства просвете Србије данас су у Београду уручили Светосавску награду представницима школе "Краљ Милутин" из Грачанице, која ове године обележава 135 година рада.

И у манастиру Ђурђеви ступови обележен је Дан Светог Саве, где је педесетпеторо деце добило поклоне.

"Ми Срби са овог подручја, где је рођен Свети Сава, трудићемо се да негујемо сећање на њега и да останемо доследни наследници његових духовних, културних и уметничких идеја", рекао је народни посланик Милан Веселиновић који је организовао овај скуп.

.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи