Жене касније иду у пензију

После пола године, Радна група завршила Предлог измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Измене ће се примењивати поступно до 2023. године. Оштрији критеријуми за пензионисање највише се тичу жена и радника са бенефирцираним стажом.

Радна група завршила је Предлог измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, после пола године. Највеће измене односиће се на жене и раднике са бенефицираним радним стажом.

Верзија закона, припремљена за Владу, оставља министарствима да утврде радна места за која више неће важити бенефицирани стаж, а највеће промене могу да очекују запослени у Министарству унутрашњих послова.

"У том министарству смањиће 10.000 радних места са бенефицираним стажом", наводи Радина Тодић, председавајућа у Радној групи за измену Закона.

Сваке наредне године, почев од 2011. године, повећаваће се и старосна граница за пензионисање са бенефицираним стажом за четири месеца. Предвиђено је да то буде 55 година, осим за неколико занимања.

Потребан стаж за жене које одлазе у пензију на основу пуног стажа биће 38 уместо 35 година.

И жене и мушкарци који су намирили пун радни стаж, у пензију не могу ако не испуне минималну старосну границу, која ће уз постепено померање бити 58 година.

Како и садашњи закон предвиђа, жене ће у старосну пензију ићи у шездесетој, а мушкарци у шездесетпетој години.

Нова законска решења повољнија су само за студенте, који ће породичну пензију моћи да користе 3 године дуже. На породичну пензију брачног партнера, чекаће се дуже.

"Тако да сада старосну границу за жене померамо са 50 на 53, а за мушкарце са 55 на 58, исто поступно за по 6 месеци", рекла је Тодовић.

Предлог закона предвиђа да 1. априла 2011. године пензије буду увећане за шестомесечни раст трошкова живота. Тек када раст друштвеног производа буде већи од 4 одсто, пензионери могу да очекују додатну повишицу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи