Алтернативне санкције у Крагујевцу

Крагуjевац постао трећи град у Србији који се укључио у систем алтернативних санкција. Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкација потписали министарка правде Снежана Маловић и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Министарка правде Снежана Маловић и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић потписали су  Меморандум о сарадњи у спровођењу алтернативних санкација којим се регулишу начини успостављања сарадње надлежних институција за извршење казне кроз рад у јавном интересу.

Оцењујући да је Крагујевац град са позитивном климом и у многим областим лидер, министарка је рекла да је то трећи град, поред Београда и Суботице, који се укључује у систем алтернативних санкција, и најавила да у наредном периоду предстоји потписивањег тог документа и са Новим Садом, Ваљевом, Нишом и Лесковцем.

"Рад у јавном интересу подразумева друштвено користан рад који се не врши у циљу стицања добити а може се изрећи као главна казна за кривична дела за која је прописан затвор до три године или новчана казна", објаснила је министарка правде.

Она је додала да у случају да осуђени не обави део или целокупну казну изреченог рада у јавном интересу, суд ту казну замењује казном затвора.

Подсетивши да је у оквиру Министарства правда успостављена Повереничка служба Управе за извршење кривичних санкција, Маловићева је рекла да је до сада завршена обука 31 повереника који ће радити у канцеларијама те службе у градовима у којима ће се спроводити алтернативне санкције.

"Од почетка примене алтернативних санкција у Србији, изречене су 93 пресуде казне рада у јавном интересу и више од 40 мера надзора", рекла је министарка и нагласила да алтернативне санкције не представљају ублажавање казне нити аболицију већ пре свега елиминишу могућност стигматизације осуђеног и његове породице.

Уједно, додала је министарка, на овај начин се остварују и буџетске уштеде јер сваки дан који затвореник проведе у затвору нашу државу кошта минимум 1.000 динара.

Градоначелник Стевановић је навео да ће се казне за рад у јавном интересу споводити у јавно-комуналним предузећима у том граду.

Министарка правде је потом у пратњи Стевановића обишла просторије Команде Корпуса у Крагујевцу које се, средствима локалне самоуправе у износу од девет милиона динара, реновирају за потребе Апелационог суда, и које представљају привремено решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи