Право да знамо

Неки закони се у унутрашњости Србије не спроводе, а грађани у мањим срединама слабо користе своја права, показује мониторинг Европског покрета и организације "Правници за демократију". Тако се у чак 13 од 18 општина, колико је било обухваћено истраживањем, не примењује Закон о спречавању сукоба интереса.

Закон о спречавању сукоба интереса у локалним самоуправама у Србији се не примењује, показали су резултати анализе пројекта "Имам право да знам", који су спровели Европски покрет у Србији и Правници за демократију.

Професор Стеван Лилић из организације Правници за демократију, објаснио је да је мониторинг над применом пет фундаменталних закона био спроведен у 18 локалних самоуправа и да су резултати истраживања показали да у већини општина није био поднет ниједан захтев за утврђивање постојања сукоба интреса јавних функционера.

То што грађани нису заинтересовани да сазнају законски загарантоване податке, говори о томе да је цео систем централизован, рекао је Лилић и додао да би требало да постоји већи ступањ децентрализације како би грађани могли да разумеју своју локалну заједницу као место где могу да траже информације. 

"Превише је јак притисак политичара у локалним срединама на грађане", рекао је Лилић.

Иако има замерки на методологију којом су након истраживања извођени закључци, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић сматра да су сви подаци индикативни.

Страх од замерања

Шабић тврди, као и републички омбудсман, да је број захтева из њиховог делокруга рада у порасту.

"Број захтева то је једино што је битно, много битније од тога да ли смо направили институцију, а да не потцењујем значај инстутиције на чијем сам челу, али да број захтева и грађана и медија и новинара, организација, чак и странаца стално расте и то је индикативно", рекао је Шабић.

Иако би Власт морала да пружи податке и онда када јој се не траже, мониторинг показује да у мањим срединама, осим грађана, и новинари, али и политичке партије, имају страх од замерања јавним функционерима.

"У разговорима са опозиционим странкама смо схватили да и када имају неке информације како би напали локалне партије на власти то не раде. Када смо их питали зашто, кажу зато што ће можда следеће године бити са њима у коалицији, тако да је на локалу врло присутан страх од незамерања", рекао је Војислав Милошевић из Европског покрета у Србији.

Имати закон који се не примењује, исто је што не пити преписан лек, сматрају учесници скупа који су још приметили да се у неким деловима Србије, закони потпуно поштују, док се у другима тотално игноришу законске обавезе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи