Читај ми!

Колико су деца безбедна на игралиштима – да ли су стандарди строжи од европских

Безбедност деце је увек на првом месту, међутим често и родитељима пред очима дете падне и повреди се било где па и на дечјим игралиштима. Мића Дуганџија државни секретар у Министарству привреде је указао да су 45 до 50 посто падови деце најчешћи узроци повреда на игралиштима и да због тога управо подлога има јако велику и важну улогу. Правилником су, каже, предвиђени сви стандарди дечјих игралишта који морају због безбедности деце бити испоштовани.

Чини се да свако носи неки ожиљак који је зарадио у детињству када је пао са бицикла, на бетону дечијег игралишта, фудбалском терену или школском дворишту, међутим дешава се да се некад деца на игралиштима озбиљно повреде. Због тога је 2018. године према коме се сви захтеви који се односе на безбедност дечјих игралишта морају испоштовати а то значи да се опрема која се поставља мора ставити на тржиште на легалан начин.

Мића Дуганџија је истакао за РТС, да анализе показују да су падови најчешћи узрок повреда и да управо због података да због 45 до 50 посто падова, подлога на игралиштима има веома велику улогу.

Због тога, каже подлоге морају према стандардима бити урађене од одређених материјала и испуњавати одређене габарите. Од почетне разлике у габаритима постоје одређени ризици који су специфични и морају да се испоштују за децу мањег узраста и већу, тинејџере.

"На пример љуљашке или клацкалице које имају седиште за децу млађег и старијег узраста нема исте стандарде. Због тих конструктивних елеманата који не дозвољавају да се догоди испадање из седишта и да се предупреди евентулано испадање", објаснио је Дуганџија.

Навео је и да постоји и разлика између опреме која се користи на дечјим игралиштима и опреме на спортским теренима , на забавним и авантура парковима и да је она ван обухвата овог правилника, којим су предвиђени захтеви за дечја игралишта најћешће до 12, 14 година.

Стандарди и строжи од европских

Правилник се заснива на најбољој пракси која је уграђена у европске стандарде, и један се односи на опрему а други на подлогу.

"Гумена подлога предвиђено стандардима мора ублажава удар и она управо мора бити пројектована према опреми и у неким деловима смо ишли и строже од стандарда. Предвидели смо да гумене подлоге морају бити најмање 4 центиметра а стандард је рекао да је то 3", истакао је Дуганџија.

Указао је да постоји неколико нивоа оцене с стандарда и да је то понекад и произвођач, посебно ако се ради о већем произвођачу који има уведен ИСО 9001 стандард.

Поред њега, додао је, постоје и именована тела којима је Министарство привреде дало одобрење за проверу целокупног урађеног игралишта и оно може да се стави у употребу у употребу и током првом прегледа а може доћи и до ванредног прегледа.

Дуганџија је нагласио да безбедност игралишта може бити контролисана од надлежних тела једном годишње али и чешће.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару