Пуне руке посла за рибаре, а цена знатно виша него прошле године
Јесен и зима су годишња доба када се у Србији, због слава, конзумна риба знатно више тражи.
На рибњацима широм Србије у току је јесењи излов рибе. Иако година није била идеална за рибарство, произвођачи су задовољни приносом.
У овом, нимало лаком послу најтеже је рибарима који се по свим временским условима свакодневно труде да излове довољне количине рибе.
"Сад је натеже ући у језеро и вући рибу по муљу, али живот је борба и мора се радити. Најтеже је на минус петнаест кад заледи све, када треба пробитy лед и ући у воду на минус 15 степени, а затим утоварити рибу", каже рибар Душан Алексић.
На рибњаку земљорадничке задруге "Агро-Клек" на излову се ради током целог дана.
"Укупна површина рибњака је деведесет хектара, конзумну рибу гајимо у језеру од 45 хектара, а ове године надамо се да ће бити око девет вагона, то јест 90 тона рибе, плус наравно млађи и двогодишње, тако да је то нека укупна количина", каже Милош Петровић, управник рибњака "Агро-Клек".
Према његовим речима, да би риба достигла тежину од три до пет килограма, што сад имају у језеру, потребне су три године.
Нагли скок цене ратарских производа ове јесени знатно је утицао и на цену рибе.
"Прошле године цена рибе је била између 100 и 200 динара по килограму, што је било око 50 посто производне цене коштања и били смо принуђени буквално да делимо рибу јер та риба се не може враћати поново у производњу", каже Радован Бокић, директор "Агро-Клека".
Ове године ситуација је, каже, много боља, ко је улагао у производњу и остао доследан технологији, он ће имати резултат.
"Финансијски то изгледа знатно боље, али није добро зато што је кукуруз 27, а пшеница 31 динар", указује Бокић.
Цена рибе се креће око 320 динара, плус порез.
Према званичној статистици, Србија се по потрошњи рибе налази на самом зачељу у Европи са свега пет до седам килограма по становнику годишње.
Коментари