Читај ми!

Пуне руке посла за рибаре, а цена знатно виша него прошле године

Јесен и зима су годишња доба када се у Србији, због слава, конзумна риба знатно више тражи.

На рибњацима широм Србије у току је јесењи излов рибе. Иако година није била идеална за рибарство, произвођачи су задовољни приносом.

У овом, нимало лаком послу најтеже је рибарима који се по свим временским условима свакодневно труде да излове довољне количине рибе.

"Сад је натеже ући у језеро и вући рибу по муљу, али живот је борба и мора се радити. Најтеже је на минус петнаест кад заледи све, када треба пробитy лед и ући у воду на минус 15 степени, а затим утоварити рибу", каже рибар Душан Алексић.

На рибњаку земљорадничке задруге "Агро-Клек" на излову се ради током целог дана.

"Укупна површина рибњака је деведесет хектара, конзумну рибу гајимо у језеру од 45 хектара, а ове године надамо се да ће бити око девет вагона, то јест 90 тона рибе, плус наравно млађи и двогодишње, тако да је то нека укупна количина", каже Милош Петровић, управник рибњака "Агро-Клек".

Према његовим речима, да би риба достигла тежину од три до пет килограма, што сад имају у језеру, потребне су три године. 

Нагли скок цене ратарских производа ове јесени знатно је утицао и на цену рибе.

"Прошле године цена рибе је била између 100 и 200 динара по килограму, што је било око 50 посто производне цене коштања и били смо принуђени буквално да делимо рибу јер та риба се не може враћати поново у производњу", каже Радован Бокић, директор "Агро-Клека".

Ове године ситуација је, каже, много боља, ко је улагао у производњу и остао доследан технологији, он ће имати резултат.

"Финансијски то изгледа знатно боље, али није добро зато што је кукуруз 27, а пшеница 31 динар", указује Бокић.

Цена рибе се креће око 320 динара, плус порез.

Према званичној статистици, Србија се по потрошњи рибе налази на самом зачељу у Европи са свега пет до седам килограма по становнику годишње.  

субота, 23. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње