Преглед штампе (26. 01. 2010.)

Новости: Суд ће тешко пресећи, Press: Фејт - Уценити Србију: ИЛИ ЕУ ИЛИ КОСОВО!, Политика: Неискоришћене вакцине уништаваће се у „Торлаку”, Блиц: Лекари спасли трудницу од сигурне смрти, пише београдска дневна штампа

Суд ће тешко пресећи

Сутрашњи састанак ЕУ - Србија у Бриселу бити политички дијалог, а не формални састанак и тешко ми је да кажем хоће ли бити закључка о датуму стављања молбе Србије за статус кандидата пред Савет министара, изјавио је Ињиго де Палацио Еспања, амбасадор Шпаније, председавајуће ЕУ.

"Не верујемо да је унилатерална декларација о независности Косова компатибилна са међународним правом и јасно је да није у складу са српским Уставом, а ни са Резолуцијом 1244", истакао је Еспања.

"Пажљиво сам пратио усмену расправу и мислим да ће за Суд бити врло тешко да јасно каже да је декларација легална", казао је он.

На опаску да ће лакше закључити да није легална, он је одговорио: "Не знам! Мое бити договора 15 судија и не мора".

"У МСП је често било издвојених мишљења. Али, ако нисте у могућности да кажете да је декларација легална, то значи да има озбиљних сумњи у њену легалност. Очекујемо да савет буде инструмент који ће довести до дијалога како би се нало одрживо решење и постигао договор Приштине и Београда", истакао је Еспања.

"Треба да подржимо вољу српске владе да се до решења дође дијалогом. Претпостављам да ће у интересу Приштине бити да једног дана буде пуноправан члан међународне заједнице. То сада није, што је објективан проблем, а без договора с Београдом, то се неће ни десити", нагласио је он.

Еспања је додао да, уз све, мора бити и договора у СБ.

"На другој страни, када говоримо о европској перспективи региона, не можемо да имамо проблем Косова заувек. Једног дана треба да се реши", сматра он.

Поводом грчког предлога о укључивању западног Балкана у ЕУ до 2014. године, Еспања је изјавио да је можда преамбициозан и тачно је да је у ЕУ тешко причати о датумима, пошто се испуњеност тражених стандарда разликује од државе до државе.

"Шпанија, међутим, подржава тај план као референтну тачку, али да не заборавимо да нас чека још доста посла у ширењу ка западном Балкану", рекао је Еспања у интервјуу "Новостима".

Еспања је рекао да је одлука о резолуцији о Сребреници унутрашња ствар Србије, али да као страни посматрач верује да је то важан и храбар корак председника Бориса Тадића.

"То је позитивна порука региону, веома битна за БиХ која пролази кроз тежак период. Не знамо још текст резолуције, али идеја одавања поште свакој жртви тако грозних поступака из прошлости треба да буде поздрављена. Ако иницијатива добије подршку парламента, биће то политички допринос помирењу", оценио је Еспања.

Фејт - Уценити Србију: ИЛИ ЕУ ИЛИ КОСОВО!

Шеф Међународне цивилне канцеларије на КиМ Питер Фејт тражи од Европске уније да уцени Србију! Фејт, наиме, у „стратегији за север Косова", коју је спремио заједно са владом у Приштини, предлаже међународној заједници да наставак европских интеграција наше земље услови престанком подршке Београда „паралелним структурама", односно Србима на северу КиМ.

Фејт и привремена косовска Влада замислили су „стратегију" као „део процеса децентрализације КиМ" и не крију да је циљ „преузимање контроле над северним делом Косовске Митровице".

- Међународна заједница треба директно да веже европске перспективе Србије за смањење подршке Београда паралелним структурама на северу Косова. То треба учинити уз решење по коме ће Београд сачувати образ, али и смањити и коначно обуставити своју подршку паралелним структурама, уз истовремено приближавање Србије ЕУ. Од власти у Београду на исти начин треба изнудити да престану да обесхрабрују Србе на Косову да гласају на изборима које расписује Приштина. Међународна заједница мора да осигура да Србија заузме барем неутралан став у погледу децентрализације на северу и да се уздржи од мешања у тај процес - наводи се у документу у који је увид имала агенција Танјуг.

Творци овог документа рачунају и на то да ће одлука МСП-а о легалности проглашења независности КиМ бити двосмислена и да ће после ње Београд неминовно морати да промени став према Косову.

- Београд може и даље да настави са конфронтацијском политиком, која наизглед има за циљ поделу Косова, као и вршењем притиска за неку врсту нових преговора. С друге стране, Србија би могла и да употреби одлуку МСП-а као основу за смањење своје подршке паралелним структурама и раду са међународном заједницом - пише у документу.

Реагујући на овај скандалозан захтев Фејта да међународна заједница брутално уцени Србију, у Влади Србије кажу да Фејт „није позван да говори о путу Србије у ЕУ".

- Његова „стратегија" ни у ком случају не може угрозити наше европске интеграције. Ми нисмо званично добили тај документ да бисмо званично реаговали. Али, наш одговор садржан је у говору председника Бориса Тадића пред Саветом безбедности УН у Њујорку. Јасно је речено да је непримерена било каква активност према северу Косова, онако како то предвиђа Фејтова стратегија. Не може се говорити о паралелним структурама на северу Косова, јер паралелне структуре су у Приштини - рекли су за Пресс у Влади. Они додају да је охрабрујућа недавна Фејтова изјава да се без договора са Београдом не могу предузимати никакви конкретни потези на Косову и Метохији.

Неискоришћене вакцине уништаваће се у „Торлаку"

И даље се не зна ко ће евентуално и у коликом новчаном износу платити надокнаду штете после раскида уговора о даљем увозу вакцина против пандемијског грипа. У изјави за „Политику", директорка Републичког завода за здравствено осигурање, Светлана Вукајловић, објашњава да је Фонд поступио по закључцима Владе Србије. Сада је, каже она, остало да „Југохемија" и „Новартис" утаначе детаље раскида уговора до краја.

Из „Југохемије" су за наш лист такође дали само кратко појашњење да нових информација нема, да се разговори са произвођачем настављају, а да би свако објављивање детаља могло да буде контрапродуктивно.

Директорка Фонда је, међутим, подсетила да Србија није једина земља која је донела овакву одлуку - многе државе су прекинуле преузимање половине наручених доза вакцине, а ми смо преузели трећину уговорених доза, тачније 855.700 комада.

Друго питање које се намеће јесте шта ће се догодити ако увезене вакцине против грипа не буду утрошене и ако буду морале да буду уништене. Светлана Вукајловић објашњава да то није посао Републичког фонда здравственог осигурања, а у Институту за вирусологију „Торлак" тврде да не постоји никакав разлог да се то не уради у Србији, онако како се до сада радило са свим неутрошеним количинама и врстама вакцина.

Директор Института за вирусологију и имунологију „Торлак", др Ранко Дакић, за „Политику" каже како у овој установи постоји врло прецизан поступак, апсолутно у складу са свим прописима, безбедног уништавања вакцина. Наводне приче да је ове вакцине морају уништити на температури од 1.000 степени Целзијуса, наш саговорник назива бесмисленим.

Ни претходних година нису биле утрошене све вакцине против сезонског грипа, па су велике дозе бацане, односно уништаване. У јавности се помиње могући извоз неутрошених вакцина у Аустрију, где би, као медицински отпад биле уништене по посебној процедури, али би то наравно, Србију коштало још пара.

Лекари спасли трудницу од сигурне смрти

Подстакнути причом о подвигу лекара у Великој Британији који су успели су да спасу бебу чија је мајка претрпела клиничку смрт због излива крви у мозак и која је боловала од тумора, родитељи Ане Анђелковић (29) из Јасиковице код Трстеника нису желели да прича о сличном подвигу лекара Клиничког центра у Нишу прође незапажено.

Наиме, у протеклих шест месеци Ана и њена породица преживели су праву драму, али се, захваљујући изузетном ангажовању стручњака Клиничког центра у Нишу, све добро завршило.

- Ана је средином јула 2009. године, док је боравила у Сокобањи, доживела излив крви у мозак. Одмах су је пребацили у Клинички центар у Нишу да би јој урадили дренажу и ослободили је вишка крви у глави. Како су нам рекли излило се скоро 120 милилитара крви, а када се излије 60 милилитара у 85 одсто случајева наступа смрт - причају Анини родитељи Драгица и Милован Вукчевић.

Додатне компликације изазвала је чињеница да се Ана налазила у другом стању, а у болницама у Нишу и Београду провела је укупно 48 дана.

- У октобру је професор Петар Бошњаковић Ани урадио емболизацију, а само за ту операцију довео је тројицу колега из Италије. Операција је трајала више од три сата. Касније смо , читајући „Блиц", сазнали да су користећи сличну методу лекари у Енглеској беби спасили живот - додају Драгица и Милован.

Вукчевићи посебно истичу љубазност екипе Клинике неурохирургије у Нишу и докторе Петра Бошњаковића, Драгану Петровић, Александра Игића и директора одељења Ивана Стефановића.

- Најбитније нам је било да наше дете остане живо и у док се борила за живот били смо спремни да учинимо све. Не кријемо да смо нудили новац, свесни да чинимо кривично дело, али нам нико није узео ни белу банку. Коме год да смо се обратили изашао нам је у сусрет, са осмехом, радећи свој посао на најбољи могући начин. Можда је то у свету нормално али у Србији баш и није - кажу Анини родитељи додајући да лекари у Крушевцу и Београду, са којима су се сусретали, могу пуно тога да науче од својих колега у Нишу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи