Читај ми!

Већина радника "Линглонга" из Вијетнама у штрајку, део наставља са радом

Део вијетнамских радника ангажованих на градњи фабрике гума "Линглонг" у Зрењанину наставио је да штрајкује чекајући смештај и сходно решењу инспекцијских органа измештање на другу локацију.

И поред препоруке републичког Министарства за рад, борачка и социјална питања радници из Вијетнама ангажовани на градилишту фабрике гума "Линглонг" у Зрењанину нису измештени на другу локацију.

Након јучерашње обуставе рада у знак солидарности са колегом узбуњивачем који је алармирао медије и због тога добио отказ, део њих наставио је са радом, а већина наставља са штрајком.

"И даље нам нису враћени пасоши, имамо фотокопије виза и никаква друга документа. Послодавац увек налази разлоге да нам не исплати пуну зараду и ја сам са колегама био само једном у прилици да кући у Вијетнам пошаљем новац. Ми смо подизали банкарске кредите за новац којим је плаћен пут до Србије, а сада не знамо шта нас сутра чека", рекао је Нгјен Ван Три, радник из Вијетнама.

Нгјен Сан Лој, радник "Линглонга" захвалио се добрим људима који им доносе одећу и обућу, али то, каже, не поправља ситуацију њиховог смештаја.

"Ја сам био болестан, нисам могао до лекара, из свог џепа сам платио лекове, а послодавац ми због тога није исплатио целу месечну плату. Јако је лоше стање и очекујемо помоћ", прича Нгјен Сан Лој.

Невладин сектор и хуманитарне организације настављају са допремањем хране, зимске гардеробе и обуће угроженим вијетнамским радницима.

"Они су босоноги, неспремљени за предстојећу зимску сезону. Ми смо у сарадњи са Зрењанинском социјалним форумом организовали хуманитарну помоћ, ту је 'Солидарна кухиња'. Просто, да људи имају храну, неку прву помоћ у обући, одећи, чарапама, да би могли на неки начин док су још овде могли да се угреју и живе мало нормалније", напомиње Миша Живанов из НВО "Зрењанинска акција".

Због лоших услова живота радника који раде на изградњи фабрике "Линглонг" неколико невладиних и хуманитарних организација је државним институцијама упутило званичну пријаву због радне експлоатације и потенцијалне трговине људима.

Министраство за рад, борачка и социјална питања Србије издало је саопштење у ком се наводи да је од јуна до новемба ове године извршено 18 редовних и ванредних инспекцијских надзора, при чему је уочено неколико неправилности уз издата решења о санкционисању послодавца по питању безбедности и услова рада.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару