Блокада просторије ДС-а у Крагујевцу

Запослени Центру за стрна жита блокирали просторије Демократске странке у Крагујевцу. Запослени траже исплату 12 зарада и решавање статуса те научне установе. Највљена свакодневна двочасовна блокада.

Радници научно-истраживачког Центра за стрна жита блокирали су просторије Градског одбора Демократске странке у Крагујевцу, од 10 до 12 часова.

Председник синдикалне организације Центра за стрна жита Благоје Ковачевић рекао је да је Демократска странка главни кривац за овакво стање, због тога што води Министарство за науку и технолошки развој, а однос овог министрства према Центру је "катастрофалан".

"До проблема је дошло у последњих неколико година, од када они кадрирају, постављају руководство и скупштину и понашају се врло неодговорно", рекао је Ковачевић.

Тражимо да нам се исплати 12 личних доходака, као и хитан почетак решавања статуса најстарије научне институције на Балкану у области пољопривреде", рекао је Ковачевић.

"Због неажурности Министарства, рачун Центра је у блокади. На жиро рачун протеклог петка уплаћена је аконтација за јануар од око 900.000 динара, али су због блокаде те паре пропале", рекао је Ковачевић.

Рачун Центра блокиран је због дуга од око 22 милиона динара, насталог због радова на санацији управне зграде. У Центру има 54 запослених, од којих су три доктора наука, четири магистра, два докторанта и шест пољопривредних инжењера.

Радници Центра су последњи пут примили аконтацију за јануар 2009. године.

Дипломе на ломачу

Запослени у тој установи, у октобру прошле године спалили су своје дипломе, докторске и магистарске радове, у знак протеста што месецима не добијају плате.

"После тог протеста одржана су четири састанка са надлежнима у ресорном министарству и представницима локалне самоуправе", подсетио је Ковачевић и додао да је град Крагујевац предложио решење али одговора из Министарства за науку и технолошки развој још нема.

Локална самоуправа је предложила да постане суоснивач Центра тако што би радницима исплатила све заостале зараде на име накнаде за изузето земљиште, под условом да запослени повуку тужбе које су поднели против градске управе због тог земљишта.

"О том решењу градске управе Министарство за науку и технолошки развој се још не изјашњава, нити само има план за излазак из кризе", рекао је Ковачевић.

Центар за стрна жита у Крагујевцу је најстарија научно-истраживачка кућа у области пољопривреде на Балкану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи