Жешће против верских секти

Неопходна координирана акција свих државних органа и јавности у сузбијању штетног утицаја верских секти, поручио министар полиције Ивица Дачић. Највећу претњу за безбедност Србије представља једнострано проглашење независности Косова и Метохије, оценио Дачић.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је неопходна координирана акција свих државних органа и јавности у сузбијању штетног утицаја верских секти.

Дачић је, на предавању "Унутрашња безбедност Србије - организација система, изазови и ризици безбедности", слушаоцима Школе националне одбране, истакао да ће полиција учинити све у сузбијању штетног деловања верских секти, посебно на младе, али да је неопходно и ширење опште свести у јавности о том пробелму.

Министар полиције је нагласио да је деструктивно деловање верских секти и култова прусутно у Србији и да се њихово деловање штетно одражава на општу безбедност и стабилност.

Дачић је навео да секте у свом деловању имају различите циљне групе, у зависности од свог опредељења, наглашавајући да ту спадају деца и омладина, старије и усамљене особе, психички лабине особе, а у неким случајевима и студенти, интелектуалци, жене.

Министар је подсетио да је српска полиција, у сарадњи са румунским колегама, пре неколико месеци спречила самоубиство младе особе која је претходно било договорено путем интернета.

Ивица Дачић је упозорио и на деловање сатанистичких секти, чија су циљна група често лица са криминогеним досијеима, они који конзумирају наркотике, младе особе.

Независност Косова највећа безбедносна претња

Министар је оценио да највећу претњу за безбедност Србије представља једнострано проглашење независности Косова и Метохије, јер је "безбедносна ситуација на КиМ оптерећена етнички мотивисаним насиљем".

Дачић је указао и на опасност од терористичких акција албанских терориста у копненој зони безбедности на југу Србије, где је у протеклом периоду у више наврата пронађено скривено оружје.

Говорећи о безбедносној ситуацији у Србији, Дачић је рекао да претњу представља и покрет вехабија који је повезан са албанским терористима.

Ивица Дачић је навео да претњу по безбедност представљају и организовани криминал, пре свега трговина дрогом и људима као и корупција.

Министар полиције је поновио да је приоритет министарства на чијем је челу борба против организованог криминала, истакавши да у тој области постоји добра сарадња са полицијама суседних земаља.

Полиција неће тући штрајкаче

Министар унутрашњих послова изјавио је да нико неће злоупотребити полицију и да она неће тући раднике који штрајкују, али да "постоје нека правила да би држава могла да функционише".

"Нико неће да туче народ, али морају да постоје нека правила да би држава могла да функционише. Пре свега, имамо огромне захтеве из Европске уније да ти коридори буду слободни јер другачије држава не може да функционише", истакао је Дачић.

Министар је рекао да је познато да они који протестују то чине тамо где ће привући највећу пажњу, али да нема потребе да се изазива било каква реакција полиције, "јер и полицајци су такође радници" и нису криви за проблеме штрајкача.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи