"Заменио" Београд за село

Београђанин Срећко Димић напустио је град и отишао да живи у село Леновац код Зајечара. Регистровао је пољопривредно домаћинство и намерава да од производње хране зарађује за живот.

Београђанин Срећко Димић напустио је град и отишао да живи у село Леновац код Зајечара. Регистровао је пољопривредно домаћинство и намерава да од производње хране зарађује за живот. Сеоску кућу и десет хектара земље добио је од пријатеља на доживотно коришћење.

Дуго је размишљао где да купи сеоско домаћинство и потпуно промени начин живота. У Леновац крај Зајечара довела га је случајност. За пола године колико је ту, успео је да реновира стару сеоску кућу, направи купатило и кухињу, уведе воду.

Те физичке и занатске послове урадио је сам иако је чеврт века радио као комерцијалиста у једној издавачкој кући. 

"Осетио сам да у животу у граду нема среће. Ја волим да будем радостан и срећан. Сматрам да човека оплемењује живот на селу и да пружа могућности да се човек оплемени радећи" , каже Срећко Димић. 

Када је сазнао за Срећкову жељу, Петар Живановић, књижар из Зајечара, одлучио је да му да на доживотно коришћење сеоско домаћинство и десет хектара земље.  

"Раније мије била туга велика да гледам кућу зараслу у коров" , каже  Живановић и не крије задовољство што  је сада све сређено и чисто. 

Сада је Срећково домаћинство регистровано као пољопривредно газдинство. Срећко прича да му је један сељак, пријатељ дао трактор на послугу, да се научи да ради с њим.

Срећко вредно посећује семинаре и учи како да успешније производи храну, а Славица Џелатовић из Агрознања, каже да су они увек ту да му помогну како би призвео више хране, развио сеоски туризам или евентуално касније аплицирао и за додатна средстава.

Срећко Димић, сада сељак из Леновца за првих шест месеци колико је на имању произвео је пет стотина пилића а пред њим су и други планови. Један од њих је да посече стари и засади нови воћњак.  

Ипак, највећи циљ му је да убеди своју породицу а поготово своја два сина да је прави живот у Леновцу.

Село Леновац има 150 становника и сви су већ у осмој деценији живота.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи