Синдикалци упозоравају на револт радника

Представници синдиката у Србији позвали Владу да уклони узроке незадовољства које раднике наводе на радикалне потезе. Доношење закључка владе о потреби ангажовања МУП-а у случају блокаде саобраћајница и објеката неће решити постојеће проблеме.

Лидери најутицајнијих синдикалних организација у Србији оценили су да влада ангажовањем полиције у деблокади саобраћајница неће уклонити узроке незадовољства које раднике и друге грађане наводи на радикалне потезе.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић оценио је да доношење закључка владе о потреби ангажовања МУП-а у случају блокаде саобраћајница и објеката неће решити постојеће проблеме, већ да је неопходно отклонити узроке незадовољства штрајкача.

Орбовић је рекао да не види због чега влада доноси такве закључке, јер је закон врло јасан и нико, па ни војни резервисти у Лесковцу, немају право на блокаду пута, додајући да претпоставља да је та доношење такве одредбе вероватно реакција управо на дешавања у Лесковцу.

"Треба видети шта је узрок, и онда ће доћи до спречавања свега тога", додао је Орбовић, оцењујући да би било боље да се МУП ангажује у решавању тих узрочних проблема, него да се сукобљава са штрајкачима.

Орбовић је оценио да се закључак владе односи и на штрајкове у привреди, и рекао да ће, потез на који се одлучила извршна власт довести до још већег револта радника.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије сматра да је до изражавања незадовољства блокадом саобраћајница долазило када је, због неуспеха осталих начина изношења проблема и њиховог решавања, то постао једини начин.

"Мислим да се убудуће ту неће променити ништа, а ако дође до грубости полиције то може само изазивати даље, дубље револте", рекао је Орбовић.

На питање да ли је таква врста штрајка у основи антисиндикална јер доводи до ометања пословања других привредних субјеката и самим тим остваривања профита, Орбовић је рекао да мисли да није.

Борба за егзистенцију

"Неко је већ угрозио основна права неком човеку и његове породице тако што је уништио његову фирму и будућност", рекао је Орбовић, додајући да се човек у таквој ситуацији бори за своју егзистенцију и уопште више није у стању да се брине за туђи профит или добит.

Орбовић је нагласио да Савез самосталних синдиката Србије генерално није за решавање проблема радикалним средствима, већ да проблеми решавају кроз дијалог, али је оценио да социјални дијалог у Србији "на ниским гранама" и да до њега долази тек након драстичних реакција радника.

Орбовић је као пример навео предузеће "Копаоник" које годинама није имало решење, па се након протеста то решење појавило, и додао да је предлог о стратешком партнерству са "Симпом" могао и раније бити изнет.

Председник УГС "Независност" Бранислав Чанак оценио је да је ће деблокадом саобраћајница бити решено само пола проблема који држава има, а да ће друга половина, оно што је натерало људе на радикалне потезе, остати нерешена.

"Очигледно, уместо да влада нађе решење за те њихове муке, она репресивним путем покушава да то склони од очију јавности", рекао је Чанак.

Према његовим речима, протести бивших резервиста не могу се назвати синдикалним протестима јер је реч о покушају да мала група људи реши свој приватни проблем, али да има разумевање за њихове методе, будући да су решење прво покушали да изнуде другим средствима.

"Власт није изашла у сусрет њиховим захтевима, није ни рекла да су ти захтеви нелегални па би људи вероватно одустали. Пристала је да су разлози за протесте легални, али да извођење протеста није легално. Свуда у свету је то тако, када не можете државним, уобичајеним путем кроз правни систем да решите ствари, она се прибегава овоме", рекао је Чанак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи